x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe România văzută prin ochii a patru ambasadori ai Suediei

România văzută prin ochii a patru ambasadori ai Suediei

de Catalina Iancu    |    21 Dec 2009   •   00:00

Unul dintre principalele ziare suedeze, Goteborgs-Posten, a numit anul acesta ICR Stockholm drept "Cel mai dinamic dintre toate institutele culturale străine din Suedia".



În această toamnă, insitutul amintit a aniversat 20 de ani de la Revoluţia Română printr-un program amplu de evenimente, cuprinzând o expoziţie de artă, dezbateri şi proiecţii de filme. Programul se încheie în această seară, la sediul instituţiei (intrarea este liberă). La ora 18.30 va avea loc ultimul eveniment din acest an, o masă rotundă la care participă patru dintre ambasadorii Suediei la Bucureşti, din 1989 până în prezent: Nils G. Rosenberg (1989-1994), Ragnar Ängeby (1994-1997), Nils G. Revelius (1997-2001) şi Mats Ăberg (2006 - prezent). Cei patru diplomaţi suedezi vor vorbi despre evoluţia României în ultimii 20 de ani, iar discuţiile vor fi moderate de Dan Shafran, directorul ICR Stockholm.

În 1989, ca proaspăt Ambasador al Suediei în România, Nils G. Rosenberg a putut urmări îndeaproape evenimentele din decembrie şi transformările politice şi sociale ce au urmat. Nils G. Rosenberg şi-a încheiat de curând activitatea în cadrul Ministerului de Externe al Suediei, în serviciul căruia a lucrat peste patruzeci de ani. În prezent este vice-preşedinte al organizaţiei non-guvernamentale suedeze Qandil, care oferă asistenţă umanitară în nordul Irakului.

Ragnar Ängeby a preluat postul de Ambasador al Suediei la Bucureşti după o misiune la Ambasada Suediei din Londra. S-a implicat în consolidarea relaţiilor româno-suedeze, având la activ o bogată experienţă în domeniile comercial, umanitar şi al politicii de securitate. După revenirea în Suedia în 1997, a condus echipa care a elaborat strategia de prevenire a conflictelor pusă în practică de Academia Folke Bernadotte, în cadrul căreia Ragnar Ängeby activează şi în prezent.

Nils G. Revelius a fost Ambasador la Bucureşti în timpul precedentei Preşedinţii suedeze a UE, perioadă în care statutul României de ţară candidată a fost recunoscut oficial pentru prima dată, prin invitarea Preşedintelui României la summit-ul UE de la Göteborg. Nils G. Revelius se dedică în prezent nepoţilor, casei sale de vacanţă din Bergslagen, precum şi funcţiei de asesor în cadrul Tribunalului suedez pentru migraţie.

Mats Äberg, Ambasadorul Suediei în exerciţiu, a fost trimis în România după o carieră de aproape patruzeci de ani în serviciul Ministerului de Externe al Suediei, timp în care a lucrat la misiunile suedeze din Egipt, RDG, Uniunea Sovietică, Vietnam, Norvegia, precum şi la Consiliul Europei de la Strasbourg. Astfel, Mats Ăberg a putut urmări în cunoştinţă de cauză procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. Mats Ăberg este autorul mai multor cărţi despre ţările în care a activat ca diplomat, informează ICR Stockholm.

×
Subiecte în articol: externe