x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romanii au emigrat in America si s-au jertfit pentru ea

Romanii au emigrat in America si s-au jertfit pentru ea

04 Iun 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

In 1990, in urma recensamantului organizat in SUA, 365.544 de persoane si-au declarat originea romaneasca. Imprastiati in toate statele uniunii americane, romanii sunt pe locul 20, din cele 71 de grupuri etnice europene recunoscute pe teritoriul american.
COSTIN ANGHEL

Primul roman amintit in America a fost parintele Samuil Damian, un preot ortodox din Transilvania. El a calatorit prin Maryland, Carolina de Nord si Virginia, prin 1748. O perioada de timp, inainte de a se stabili in Charleston, Carolina de Sud, parintele Damian a corespondat cu Benjamin Franklin pe tema electricitatii. In timpul Razboiului Civil din America, mai multi romani au luptat ca voluntari in armata Uniunii. George Pomutz a luptat in regimentul 15 din Iowa, unde a fost avansat la rangul de brigadier general. Capitanul Nicolae Dunca, voluntar in regimentul 18, din New York, a fost ucis in Batalia de la Cross Keys, din Virginia. Un alt roman care s-a jerfit pentru idealurile americane a fost Constantin Theodorescu, marinar. El a fost ucis in timp ce-si servea noua patrie, America, pe vasul de lupta "Maine". Vasul a fost scufundat in Portul Havana, la data de 15 februarie 1898.

PRIMUL VAL. O emigrare gradata a romanilor a inceput in 1880 si a crescut in intensitate la inceputul secolului XX, totalizand 100 de mii de oameni pana la inceputul primului razboi mondial. Majoritatea emigrantilor proveneau din Transilvania, Banat, Bucovina, teritorii care erau atunci sub ocupatie austro-ungara. Motivele pentru care romanii alegeau sa emigreze pe un taram atat de indepartat erau persecutiile etnice si religioase, combinate cu conditiile economice precare.

Romanii erau imprastiati in America pe tot continentul, dar cei mai multi s-au stabilit in zonele New York, New Jersey si in orasele din Vest, unde puteau gasi locuri de munca in fabrici, mine si la constructia cailor ferate americane. De-a lungul vremii, romanii din America au ctitorit mai mult de 100 de biserici, peste 300 de societati culturale si de binefacere.

AL DOILEA VAL. Aproximativ 10.000 de oameni au ajuns in America in perioada 1948-1953, ca o consecinta a "Actului de deportare a persoanelor" din 1948. Oamenii din acest val s-au asezat in aceleasi locuri in care primii emigranti se stabilisera. Al trelea val, alcatuit mai mult din refugiati politici, a sosit in America imediat dupa semnarea Acordului de la Helsinki, din 1974. Acestia s-au stabilit in orasele din Vest, Sud-Vest si Sud.

DETROIT, OAZA ROMANEASCA. Primii imigranti romani au sosit in Michigan la sfarsitul secolului trecut, in mod individual. Majoritatea erau comercianti si ucenici care si-au lasat inca din tara satele sau orasele natale in cautare de lucru. Din punct de vedere istoric, orasul Detroit a fost considerat a avea cea mai larga concentratie de romani, dar in timp, datorita cresterii numarului de imigranti romani in New York si sudul Californiei, aceasta pozitie a fost pierduta. Potrivit reprezentantilor Consulatului Onorific al Romaniei la Detroit, numarul romanilor si al americanilor de origine romana in Michigan este de aproximativ 40.000-60.000.

CREDINTA ROMANILOR

Astazi, exista 19 biserici romanesti in Wayne, Oakland, Macomb, Jackson si Kent Counties. Ele sunt in stransa legatura cu religia, educatia si centrele culturale auxiliare. Exista de asemenea cinci Uniuni sau Ligi, afiliate in cadrul unei asociatii centrale, echipe sportive, ansambluri si orchestre de muzica romaneasca si dansuri populare romanesti. In Michigan se afla ambele Arhiepiscopii Ortodoxe din America de Nord. Manastirea Ortodoxa Romana de calugarite din Rives Junction este o alta dovada a credintei in Dumnezeu a romanilor din America. Centrul Roman-American de Mostenire Culturala , fondat in 1975, in Grass-Lake, reprezinta un loc unic de pastrare a documentelor referitoare la valurile de imigrare romaneasca in America de Nord. Publicatiile Centrului Roman-American - Solia, Credinta si Buletin de Informare - sunt prezente in peisajul romanesc din Michigan. Revista Lumea Romaneasca publicata in Grand Rapids, cu circulatie internationala, precum si programul de radio in limba romana "Ora Romaneasca", difuzat in fiecare sambata, sunt punctele de interes majore ale comunitatii romanesti din zona Detroitului.

ZIARUL SI OSTASII

The American Newspaper (Ziarul American) a fost publicatia oficiala, din peste o 120 de ziare si periodice, a Societatii si Uniunii Societatii Romane din America. Acest ziar, fondat in anul 1906, are cele mai multe aparitii, fiind cel mai longeviv ziar in comunitatea romaneasca din America. Mai mult de 15.000 de romani au servit in armatele SUA si ale Canadei in cele doua razboaie mondiale, in Coreea si Vietnam. In timpul bataliilor sute de romani au murit servindu-si noile camine, dar si mai multi sau distins in lupta.
×
Subiecte în articol: diaspora america