Tot mai multi "mioritici" isi doresc sa emigreze in Canada. Cum cei plecati nu se uita inapoi, la cei care vor sa plece si ei, acestia din urma se simt singuri si "neajutorati". Pentru a nu mai avea acest
sentiment ei s-au adunat in cuget si simtiri intr-o asociatie.
COSTIN ANGHEL
Asociatia este una de "simpatizanti". Un grup de oameni, destul de numeros, din toata tara, al celor ce vor sa emigreze in Canada, a hotarat ca romanii trebuie sa se ajute intre ei, cel emigrat sa-l ajute pe cel care vrea sa plece, chiar si viceversa, cand este posibil. Umbland pe forumurile romanilor din Canada, www.quebec.ro si www.montreal.ro, romanii au dat de Asociatia Romanilor Canadieni din Montreal (ARC). Acestia le-au promis ajutor doritorilor de
emigrare, ba chiar i-ar fi primit in ARC, numai ca trebuie sa fii rezident in Canada ca sa poti face parte din asociatie. Cum romanii sunt inventivi, mai ales cei din Romania, s-au organizat altfel, ca Simpatizanti ARC (SARC).
EI SUNT! "Din momentul lansarii oficiale a site-ului www.arc.compace.ro la 12.07.2004 si pana in prezent s-au inscris 135 de familii din intreaga tara, iar numarul lor este in continua crestere, in medie cam cu doua familii pe zi", explica Mihai Popescu, coordonator zonal al SARC. Inscrierea este gratuita. Singura obligatie, morala, este aceea de a participa la intalniri, in ideea de a se informa, de a cunoaste alte persoane care au aceeasi pregatire.
Urmand invataturile lui Dumnezeu, membrii SARC, ajutandu-i pe altii, se ajuta pe sine, spune Popescu. Meseriile membrilor sunt diverse, de la profesori de limbi straine si economisti pana la ingineri si medici. Nu conteaza ca ai studii superioare sau studii medii, important pentru "simpatizanti" este relatia de prietenie, intrajutorarea intru o viata mai buna, pe taramurile Canadei. Spune coordonatorul zonal Mihai Popescu ca, practic, oricine poate emigra, cel putin pe partea franceza. Familiile fara studii superioare pot emigra daca au cunostinte bune sau foarte bune de limba franceza si, eventual, de engleza. Astfel, ele compenseaza lipsa studiilor. Componenta membrilor SARC reflecta aceasta diversitate. De ei afli cautand pe Internet, pe forumurile romanilor din Canada sau, prin viu grai, de la "simpatizant" la "simpatizant".
"Avem o pagina de link-uri de mare interes pentru cei aflati in diverse etape de emigrare, o sectiune din acestea este catre alte forumuri despre Canada. Prin reciprocitate, aceste forumuri au link catre noi", explica Popescu.
DE CE EMIGRARE? Membrii SARC au diverse motive pentru care vor sa-si schimbe patria. Multi pleaca pentru a-si cinsti in Canada meseria, cum nu o pot face in Romania. Vor sa munceasca, sa avanseze in functii, iar dupa ce-si vor indeplini anii de cariera muncitoreasca sa fie linistiti din punct de vedere material, poate si sentimental. Cei care nici in tara nu o duc prea rau, dar vor sa-si deschida firme in Canada, "se plang de instabilitatea economica si legislativa, de coruptia de la toate nivelurile si de romaneasca «spaga» fara de care nu se rezolva nimic", spune Popescu. Pentru emigrare, ar avea "simpatizantii" trei posibilitati, afirma coordonatorul zonal: Canada, Noua Zeelanda si Australia. Conditiile pe care le ofera Canada emigrantilor se pare ca sunt mai bune si comunitatea romaneasca de aici, mai numeroasa.
PROBLEME. Viata unui roman emigrant in Canada nu este roz. Nu de la inceput. "In prima zi, pro-blema majora o constituie
locuinta si cunoasterea
limbii. Mai sunt si altele: scoli pentru copii, gasirea unui
apartament, prima carte de credit, recunoasterea experientei din Romania, echivalarea studiilor si multe altele", enumera Popescu problemele.
Pentru nou-veniti, in colaborare cu ARC se asigura pentru cateva zile o locuinta, dar nu gratuit. Gasirea unui job este consiliata si ea de SARC si ARC. Conteaza mult la gasirea unui job bun "experienta canadiana", iar ca proaspat emigrant... de unde sa o ai? Procesul de echivalare a studiilor nu este scump, insa cere timp si rabdare.
"Dupa cinci-zece ani de Canada, uneori mai devreme, alteori mai tarziu, dupa ce fiecare s-a aranjat material si profesional, apare o alta problema: dorul de Romania si de obiceiurile de aici. Lucruri care acum ni se par banale, pe masura ce dispar din viata noastra, incep sa fie mai de pret. Acum doi ani m-a sunat intr-o noapte un prieten plecat din 1995, ca sa-mi puna la telefon «Tarancuta, Tarancuta» si sa-mi explice cat de sublime sunt versurile si melodia", povesteste Popescu.
SCOPURILE OAMENILOR
"Ajutandu-ne intre noi cu sfaturi, informatii etc., ne usuram procesul de emigrare", afirma Popescu. Membrii SARC sunt dornici de noi prietenii, vor sa aiba cu cine sa vorbeasca limba materna in Canada.
Din informatiile primite, cei care au ajuns in Canada se plang de lipsa de incredere a romanilor in alti romani. Prin inchegarea unor relatii stranse inca din Romania, SARC incearca sa evite aceste situatii jenante. "Nu putini au spus ca sunt bucurosi ca au gasit un grup in care relatia principala sa fie cea de colaborare si ca, odata ajunsi in Canada, vor face tot posibilul sa ajute si ei, la randul lor, pe cei care le vor urma", povesteste Mihai Popescu. Crearea unui networking, de intrajutorare pe pamant canadian, este un alt scop al SARC.
Oferirea de informatii privitoare la dosarul de emigrare etc. este un alt atu al acestui grup de "simpatizanti". Exista in acest sens foarte multe informatii despre emigrare pe forumurile www.quebec.ro si www.montreal.ro. "Sa moara capra vecinului", o zicala la moda intre romanii canadieni, va fi schimbata cu o alta zicala de membrii SARC care vor ajunge in Canada. "E roman de-al nostru" vor spune romano-canadienii, "simpatizantii" sunt siguri de asta.