x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romănii - culegători de lumea a treia

Romănii - culegători de lumea a treia

de Carmen Plesa    |    22 Sep 2007   •   00:00
Romănii  -  culegători de lumea a treia
Sursa foto: PATRICK BERNARD/

In Spania, mii de romăni trăiesc in mizerie, la culesul viei. Spaniolii au plecat, pe bani buni, să culeagă viile francezilor.



In Spania, mii de romăni trăiesc in mizerie, la culesul viei. Spaniolii au plecat, pe bani buni, să culeagă viile francezilor.

Stau prin corturi, prin magazii, prin ferme părăsite, claie peste grămadă. Gătesc afară, la foc, se spală şi işi spală rufele la vreun rău. De curent electric sau toalete nici nu se pune problema. Sunt imagini din viaţa sezonierilor romăni care muncesc in această perioadă la cules de struguri in Spania. Sunt "culegătorii de lumea a treia". "Dar in Romănia am căştiga pentru aceeaşi muncă 5 euro pe zi", le striga joi unul dintre lucrători ziariştilor de la Tele Cinco. "Aici se plăteşte bine", a adăugat un altul, răspunzănd la intrebările jurnaliştilor şocaţi de "condiţiile inumane" in care trăiesc cei peste 1.000 de imigranţi romăni veniţi pentru cules in oraşelul Santa Marta de los Barros. Reprezintă doar o mică parte din cei peste 20.000 de imigranţi (cifră vehiculată de presa iberică) care muncesc ilegal in această toamnă la culesul viei in Spania. Insă imaginile cu sezonieri care locuiesc in mizerie sunt la fel de valabile şi pentru multe din cazurile celor care s-au angajat legal.


CRIZĂ DE MĂNĂ DE LUCRU. Autorităţile spaniole trebuie să impace şi organizaţiile care protestează faţă de modul in care sunt trataţi sezonierii imigranţi, dar şi patronatele din agricultură, confruntate in acest an cu o mare criză de mănă de lucru. In aşteptarea momentului in care guvernul va ridica moratoriul care limitează accesul romănilor pe piaţa muncii, mulţi viticultori au ales să angajeze la negru. Sancţiunea pe care o riscă, potrivit Tele Cinco, este cuprinsă intre 6.000 şi 60.000 de euro.


Căt despre plată, un sezonier care culege la vie primeşte 40-50 de euro pe zi. "Indiferent dacă e romăn sau spaniol, se plăteşte la fel", a asigurat unul dintre reprezentanţii patronatelor din agricultură, recunoscănd şi că, dacă n-ar fi fost romănii, via ar fi rămas neculeasă. De exemplu, in regiunea Bandajoz, agricultorii au anunţat că au nevoie, pentru a strănge strugurii de pe 4.000 de hectare, de 500 de culegători. Nici un spaniol nu s-a arătat interesat de ofertă.


CEI DIN LUMEA INTĂI. Şi asta pentru că pot alege să meargă in Franţa, unde sunt "culegători din lumea intăi", după cum ii numeşte El Pais, făcănd comparaţie cu imigranţii romăni care trăiesc in mizerie. Anul acesta, 11.000 de spanioli sunt plecaţi in Franţa, ca sezonieri, la struguri. Potrivit legii franceze, nu pot fi plătiţi cu mai puţin de 8,5 euro pe ora de lucru (faţă de Spania, unde media este de 5,5 euro). Pe lăngă aceşti bani, in Franţa spaniolii au asigurate gratuit cazarea şi partea de asigurări sociale, care presupune şi alocaţie pentru copiii pe care-i au acasă - notează El Pais. Locurile in care sunt cazaţi spaniolii, fermele viticole din sudul Franţei, nu numai că au bucătărie, apă caldă şi baie, dar arată şi sunt mobilate ca intr-un catalog de amenajări interioare.
Cu 35 de ani in urmă insă, spaniolii treceau şi ei prin ce trec romănii care trăiesc şi muncesc azi la ei in ţară, in mizerie, la cules, pentru 50 de euro pe zi. Era 1972 - an in care 100.000 de spanioli au plecat ca sezonieri să culeagă viile francezilor.


UE ii ameninţă pe viticultori

In plină campanie, cu mii de tone de struguri care trebuie culeşi şi criză de muncitori legali, supliniţi de viticultori cu imigranţi angajaţi ilegali, UE ameninţă Spania cu măsuri dure. Potrivit ABC, comisarul Franco Frattini i-a avertizat ieri pe agricultorii spanioli că angajarea ilegală de imigranţi pentru culesul strugurilor le-ar putea aduce pe viitor nu numai sancţinui economice, ci şi "retragerea ajutoarelor europene". Frattini a mai adăugat, intr-o intervenţie privind strategia europeană in materie de imigranţi, că angajarea ilegală este un act impotriva drepturilor omului, dar şi o violare a regulilor privind concurenţa din acest sector. Ministerul Muncii din Spania a anunţat că va fi inflexibil cu angajatorii care au la ferme imigranţi "fără acte" - majoritatea romăni şi bulgari, care au nevoie de un permis de muncă.


Mafia intermediarilor

Romănii plecaţi la cules se confruntă şi cu o adevărată mafie a compatrioţilor care fac pe intermediarii. Aceştia le promit romănilor un anumit salariu pentru munca pe care o vor face, insă, o dată ce muncitorii ajung in Spania, le opresc o bună parte din venituri, sub pretextul datoriilor pe care le au pentru intermedierea contractului de muncă. Autorităţile spaniole au descoperit numeroase cazuri in care intermediarii luau actele muncitorilor, pentru ca apoi să-i oblige să muncească fără nici un fel de plată, sub ameninţarea că vor fi predaţi poliţiei, care-i va inchide pentru şedere ilegală.

×
Subiecte în articol: diaspora Spania imigranti imigran