x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romanii din strainatate nu prea merg la votare

Romanii din strainatate nu prea merg la votare

26 Noi 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
DIASPORA - Munca de week-end si distantele mari pun bete-n roate alegerilor Pentru reprezentantii diplomatici ai Romaniei insarcinati cu organizarea centrelor de votare pentru romanii din strainatate, votul romanilor care se vor afla duminica in afara Romaniei e format din mai multe necunoscute. E greu de aflat cati sunt romanii de fapt, cat sunt ei de interesati de ceea ce se intampla in tara, cati vor veni la vot.
ANCA ALEXE, ANA-MARIA LUCA, COSTIN ANGHEL

ASTEPTARI. Reprezentantele diplomatice ale Romaniei unde se organizeaza centre de vot nu cred ca prea multi vor urma indicatoarele catre cabine
Prea putine centre de votare, spun voci ale unor asociatii de romani care traiesc in strainatate. Prea departe de unele comunitati, au spus altele. Multi romani nu sunt dispusi sa se deplaseze cateva sute de kilometri, in unele cazuri, pana la cel mai apropiat centru de votare. Indiferent de cauza, nimeni nu se asteapta ca prezenta la vot a romanilor din strainatate sa fie prea mare, nici chiar in centrele unde se afla comunitatile cele mai numeroase.

SPANIA. Cele cateva zeci de mii de romani care traiesc in Spania cu documente legale au la dispozitie trei centre in care sa-si exercite dreptul democratic la vot: Ambasada de la Madrid si cele doua consulate de la Barcelona si Valencia. Totusi, spun reprezentantii diplomatici ai Romaniei la Madrid, la vot sunt asteptati si o parte din ceilalti romani, fara acte, al caror numar este estimat la un milion. Oricum, din punct de vedere logistic, centrele de votare din Spania sunt pregatite sa primeasca un numar cat mai mare de romani: urnele sunt destul de mari, cabine de vot sunt sa incapa toata lumea. Dar, din experienta alegerilor trecute, organizatorii nu se asteapta la un numar prea mare de votanti. La referendum au fost putini, cam 3.000 de oameni in toata Spania.

ITALIA. Nici in Italia, asteptarile nu sunt foarte mari. La Milano, la referendumul pentru aprobarea Constitutiei Romaniei au fost doar 1.500 de votanti. In regiune se zvoneste ca ar fi cam 40.000 de romani. Dar cifra se schimba mereu. "In principiu, romanii au probleme. Nu prea vin la vot pentru ca muncesc sambata si duminica si le e greu sa se deplaseze. Deplasarea mai presupune si costuri, si romanii nu prea dau banii asa usor", spune consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu. "Sunt curios si eu cati o sa vina."

GRECIA. Doua centre de votare le stau la dispozitie celor 20.000 de romani care se afla cu acte in regula in Republica Elena. Consulul general al Romaniei la Salonic, Silviu Ionescu, spune insa ca ar fi de trei ori mai multi romani in Grecia decat arata statisticile oficiale. Ei ar putea vota la Ambasada Romaniei de la Atena si la consulatul de la Salonic. Pe platforma petroliera de la Cavala, unde lucreaza romani, nu s-a putut organiza o sectie de votare pentru ca legislatia elena nu permite. Consulul general nu este foarte optimist in ceea ce priveste prezenta romanilor la vot, pentru ca la alegerile trecute au votat doar 300.

FRANTA. "In Franta se afla aproximativ 80.000-100.000 de romani, care au la dispozitie trei centre de votare amplasate la Paris, la Marsillia si la Strasbourg", a spus Sabin Pop, ambasadorul Romaniei in Franta.

In anul 1990 s-au prezentat la vot circa 2.000 de romani, si, incepand cu acel an, numarul lor a variat intre 1.200 si 2.000. Nici anul acesta, lucrurile nu stau altfel.

"Sper sa nu avem probleme, in pofida faptului ca birourile de la sectiile de votare sunt alcatuite din trei persoane. Doua dintre ele fac parte din Diaspora romana. Cu siguranta, trei persoane nu vor putea face fata catorva mii, asa cum, de altfel, s-a intamplat si in anul 2000, atunci cand alegerile s-au prelungit din cauza cozilor care se formasera in fata sectiilor", a daugat ambasadorul.

IRLANDA. Reprezentantii Ambasadei Romaniei din Irlanda aproximeaza ca sunt aproximativ 25.000 de romani in Irlanda. Aceasta estimare ii include atat pe romanii cu acte "in regula", cat si pe cei ce se afla in mod ilegal pe teritoriul Irlandei. "Asteptam la vot cam 1.000 de romani. Aceasta estimare a mea este una optimista", afirma Silvia Stancu Davidoiu, ambasadorul Romaniei in Irlanda. "Numarul romanilor ce vor merge duminica la vot in Irlanda este influentat de faptul ca nu toti romanii locuiesc in zona Dublinului. Multora le va fi imposibil sa ajunga la centrul de votare din capitala Irlandei."

GERMANIA. Numarul romanilor din Germania nu este cunoscut. Dupa 1990 nu s-a facut nici o evaluare oficiala referitoare la numarul romanilor de pe teritoriul Germaniei, conform lui Corneliu Iorgulescu, presedintele Centrului de votare din Berlin. In cele trei centre de votare de pe teritoriul german se asteapta "cate 1.000 de romani" la urne. Este posibil ca numarul lor sa creasca la Berlin, zona cu densitate mai mare a romanilor.

MAREA BRITANIE. Votul in Marea Britanie se face la Londra. Nici in aceasta tara nu exista date care sa arate numarul real al romanilor. "Nu avem o statistica, iar in aceasta perioada este oricum o fluctuatie foarte mare a romanilor in Regat", afirma Mihai Delcea, seful sectiei de votare din Londra. Cati romani vor veni la vot este iar o necunoscuta. La referendumul privind Constitutia Romaniei in Marea Britanie au votat 600 de romani. "Acum speram sa vina mai multi", spune Mihai Delcea.

DOCUMENTE NECESARE
Cetatenii romani aflati in strainatate pot vota pe baza pasaportului diplomatic, de serviciu, simplu sau consular, pe care se aplica stampila cu mentiunea "Votat" de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare. Pasaportul simplu poate fi folosit pentru exercitarea dreptului de vot numai de catre cetatenii romani aflati in strainatate sau de catre cetateni romani domiciliati in strainatate. Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care voteaza in strainatate in baza pasaportului simplu completeaza o declaratie pe propria raspundere ca nu si-au exercitat sau nu isi exercita dreptul la vot in aceeasi zi, pe baza altui act de identitate. Cetatenii romani care nu poseda un pasaport valabil pot solicita eliberarea unui titlu de calatorie la sectia consulara a ambasadei, in baza caruia vor vota.
×