x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românii şi bulgarii, “cioroii” nedoriţi

Românii şi bulgarii, “cioroii” nedoriţi

de Anca Aldea    |    10 Ian 2009   •   00:00

A început numărătoarea inversă pentru românii şi bulgarii care vor să muncească în Elveţia, ţară proapăt intrată în spaţiul Schengen (la începutul lui decembrie 2008). La 8 februarie, elveţienii sunt chemaţi la un referendum pentru a decide eventuala prelungire a acordurilor de liberă circulaţie pe piaţa muncii, semnate în 2000 cu UE şi extinderea lor la Bulgaria şi România.



La finele anului trecut, un partid de dreapta din Elveţia a început o campanie dură împotriva potenţialilor imigranţi care vor să muncească în această ţară europeană, dar nemembră a UE. Uniunea Democratică de Centru (UDC), un partid conservator care susţine că promovează valori economice liberale, a împânzit străzile cu afişe defăimătoare la adresa României şi Bulgariei, ai căror cetăţeni sunt înfăţişaţi ca cioroi nesătuli care ronţăie din bogăţia Elveţiei. “Uşa deschisă abuzului? NU! Nu liberei circulaţii! Diverse medii din Elveţia şi străinătate ne ameninţă ţara distrugându-ne sistematic independenţa, neutralitatea, suveranitatea şi democraţia. Ne distrug libertatea şi prosperitatea.” Acesta este antetul paginii de internet http://www.libre-circulation-non.ch/, concepută de Partidul naţionalist UDC pentru a-i convinge pe elveţieni de greşeala pe care ar face-o acordându-le muncitorilor români şi bulgari dreptul la muncă şi liberă circulaţie în Elveţia. ”O asemenea măsură este periculoasă pentru noi. Este problematică pentru timpurile care vor veni. Sunt mulţi oameni în Elveţia care nu au de lucru. Bulgaria şi România sunt ţări sărace, unde salariile sunt, să zicem, de 23 de ori mai mici decât în Elveţia”, a declarat Cristoph Blocher, vicepreşedintele UDC. Încercând să-i convingă pe oameni să se prezinte, la 8 februarie, la un referendum unde se va decide eventuala prelungire a acordurilor de liberă circulaţie pe piaţa muncii, semnate în 2000 cu UE şi extinderea lor la Bulgaria şi România, Blocher a mai spus că economia elveţiană nu va avea nimic de câştigat de pe urma acordării acestui drept românilor şi bulgarilor.

Împotriva campaniei UDC s-au ridicat deja reprezentanţei diasporei româneşti din Elveţia. Infirmând temerea nefondată a unei părţi a presei elveţiene, afişul (care prezintă ciori fioaroase care muşcă din hartă ­ n.r.) a împânzit deja Elveţia, continuând seria imaginilor şocante cu care acest partid ne-a obişnuit când a fost vorba de un referendum legat de străini, scriu românii. La fel de rasist şi xenofob ca şi cele anterioare, afişul de acum arată trei corbi ameninţători, care simbolizează, conform creatorilor acestui desen, abuzurile care vor avea loc în Elveţia după ratificarea acordului cu Uniunea Europeană (privind acordarea dreptului la liberă circulaţie). Pentru UDC, deschiderea graniţelor este echivalentă cu apariţia şi dezvoltarea şomajului, cu scăderile salariale, cu creşterea criminalităţii.

Mai mulţi români care trăiesc în Elveţia au semnat o scrisoare comună expediată preşedintelui Confederaţiei elveţiene, Consiliului federal, precum şi locuitorilor din Elveţia, dar şi tuturor partidelor politice: “Noi, semnatarii acestei scrisori, suntem indignaţi de campania UDC privind extinderea dreptului de liberă circulaţie a persoanelor din România şi Bulgaria. Considerăm că această campanie propagă ura şi stigmatizează într-o manieră defăimătoare două popoare membre ale Uniunii Europene. Reprezentarea României şi a Bulgariei ca nişte păsări prădătoare care ameninţă Elveţia constituie o gravă insultă la adresa fiecărui cetăţean al acestor ţări. De aceea cerem interzicerea acestei campanii defăimătoare, care constituie un grav pericol la adresa democraţiei şi a legăturilor istorice care leagă ţările noastre. Apelăm la locuitorii din Elveţia, la partidele politice şi la mass-media pentru condamnarea oricăror demersuri care provoacă ura, frica, rasismul sau xenofobia”, se arată în document.

PATRU ANI DE CHIN?
Românii şi bulgarii nu sunt prea doriţi în Occident, scrie pagina de internet a publicaţiei Der Spiegel. Nu suntem doriţi în Vest pentru că ­ spune majoritatea partenerilor europeni – în vreme  de recesiune nu are nimeni nevoie de forţă de muncă din afara ţării. Cu toate acestea, Spania, Portugalia, Grecia, Ungaria şi Danemarca au anunţat că anul acesta vor deschide porţile românilor şi bulgarilor. Restricţii parţiale pe piaţa muncii sunt înregistrate în Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda şi Italia. Românii şi bulgarii mai au de aşteptat aproape patru ani până când, potrivit acordurilor de aderare, toate statele membre UE îşi vor deschide graniţele forţei de muncă provenită din această parte a Europei.

×
Subiecte în articol: externe elvetia