x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românul arestat în Bolivia a refuzat asistenţa consulară din partea României, cerând ajutor ungar

Românul arestat în Bolivia a refuzat asistenţa consulară din partea României, cerând ajutor ungar

27 Apr 2009   •   00:00

MAE informează că E. T., persoană cu cetăţenie română şi ungară aflată în arest în Bolivia - în cazul unui presupus atac terorist - a refuzat asistenţa consulară făcută de un diplomat român, afirmând, inclusiv în scris, că doreşte să beneficieze de asistenţă consulară doar din partea Ungariei.



MAE precizează în informarea remisă luni că un diplomat român s-a aflat în Bolivia începând de joi, 23 aprilie, pentru a acorda asistenţă consulară.

"E. T., persoană cu dublă cetăţenie, română şi ungară aflată în prezent în arest, în acelaşi caz, a declinat oferta concretă de asistenţă consulară care i-a fost făcută de diplomatul român, afirmând, inclusiv în scris, că doreşte să beneficieze de asistenţă consulară numai din partea Ungariei; aceasta în ciuda faptului că primul interlocutor diplomatic pe care E.T. l-a avut în penitenciar a fost diplomatul român", explică MAE.

Potrivit Ministerului, în privinţa circumstanţelor în care a avut loc incidentul, există o anchetă pe rol declanşată de către Ministerul de Interne şi Ministerul Public din Bolivia.

În condiţiile absenţei până la această oră a unei notificări oficiale cu privire la incident, Ministerul român al Afacerilor Externe a cerut clarificări autorităţilor boliviene şi a exprimat îngrijorarea şi preocuparea profundă a României faţă de acţiunile în forţă ale autorităţilor locale, care au condus la pierderi de vieţi omeneşti.

Elemente noi cu privire la acest caz vor fi comunicate pe măsură ce vor fi confirmate oficial de către autorităţi.

MAE a precizat, joi, într-o informare de presă, că a obţinut confirmarea oficială a faptului că persoana arestată recent în urma unei acţiuni de forţă a poliţiei din Bolivia are şi cetăţenie română.

MAE a primit confirmarea datelor de identitate în cursul zilei de joi, se arată în informare.

De asemenea, potrivit sursei citate, MAE este pregătit să acorde asistenţa consulară necesară, în măsura în care aceasta este solicitată.

"Până în prezent, în cazul de faţă nu a fost primită o astfel de cerere", precizează MAE.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe