x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romii spun că se întorc în Franţa

Romii spun că se întorc în Franţa

de Aniela Nine    |    13 Sep 2010   •   00:00

În timp ce Băsescu stabileşte întâlniri cu Sarkozy, presa franceză relatează că romii expulzaţi îşi anunţă întoarcerea.

Romii care au revenit la Baia Mare după ce au fost expulzaţi, cu zece zile în urmă, din Franţa, fără să primească "ajutorul" de 300 de euro, au declarat că intenţionează să se întoarcă, săptămâna viitoare, la Lille, relatează La Voix du Nord în ediţia electro­nică, preluat de Mediafax.

Familia Varga a fost repatriată cu zece zile în urmă, printr-o hotărâre a prefecturii, iar în prezent locuieşte într-un bloc insalubru din Baia Mare. "Dar aici nu există bani sau de lucru. Nu există nimic pentru noi. La Lille, oamenii sunt foarte drăguţi şi ge­neroşi, mai ales cu copiii. Este un loc mai bun pentru cerşit şi tot restul" decât Baia Mare, a declarat unul dintre membrii familiei. "Eu şi familia mea dorim foarte mult să ne integrăm în societatea franceză, să ne şcola­rizăm copiii. Vrem să muncim, orice", a declarat un Mihai Varga. Ei speră să ajungă săptămâna viitoare înapoi, la Lille.

Conform unui sondaj realizat de Agenţia Regională de Studiu şi Acţiune Socială (AREAS), care a intervievat 687 dintre romii care locuiesc la Lille, 26% dintre cei 1.200 de ţigani care locuiesc în metropola franceză erau locuitori ai judeţului Maramureş, majoritatea din Baia Mare. În timp, verii, unchii şi prietenii acestora s-au mutat şi ei la Lille.

Condiţiile de viaţă din România reprezintă principalul motiv care îi determină pe romii din Baia Mare să cerşească pe străzile oraşului Lille, comentează La Voix du Nord, precizând că ajutoarele sociale acordate în România ating suma de aproximativ 600 de lei (140 de euro), "prea mici într-o ţară care abia se trezeşte la un stil de viaţă occidental".

Între timp, în Franţa, Sarkozy este intens criticat de presă pentru poli­tica sa, şeful statului francez primind calificative gen "un huligan al statului francez" (revista Marianne), în timp ce în ultima sa ediţie, Nouvel Observateur publica o fotografie alb-negru în care Nicolas Sarkozy este neras, cu ochii roşii, asemenea unui delincvent. "Este acest om periculos?", se întrebau jurnaliştii. Şi presa internaţională îl atacă pe preşedintele francez, The Economist scriind că Nicolas Sarkozy este "incredibilul preşedinte care se micşorează".

Pe de altă parte, problema legată de integrarea romilor va fi abordată într-o viitoare întâlnire la Paris de către preşedintele Traian Băsescu şi oficialul statului francez, Nicolas Sarkozy. Decizia a fost luată după ce vineri, cei doi şefi de stat au avut o convorbire telefonică pe subiectul integrării romilor.

×
Subiecte în articol: externe