x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rosen Plevneliev este noul preşedinte al Bulgariei

Rosen Plevneliev este noul preşedinte al Bulgariei

de Agerpres    |    31 Oct 2011   •   06:35
Rosen Plevneliev este noul preşedinte al Bulgariei

Rosen Plevneliev, 47 de ani, este noul presedinte al Bulgariei, arata rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la urne, publicate imediat dupa inchiderea sectiilor de votare. Plevneliev si candidata pentru postul de vicepresedinte Margarita Popova, desemnati de partidul GERB (centru-dreapta), de guvernamant, au obtinut in jur de 56,5%, in timp ce pentru tandemul socialist Ivailo Kalfin si Stefan Danailov au votat 43,5% in cel de al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Potrivit primelor date, prezenta la urne in cadrul celui de al doilea tur al alegerilor prezidentiale si locale a fost un pic mai ridicata fata de primul tur desfasurat duminica trecuta, cand au votat putin peste 50% din cei 7 milioae de bulgari cu drept la vot.

Plevneliev va prelua postul de sef al statului de la actualul presedinte Gheorghi Parvanov, care provine din randurile Partidului socialist. Cel de-al doilea mandat consecutiv al lui Parvanov expira in luna ianuarie 2012.

Conform primelor rezultate, candidatii partidului GERB castiga si cele mai multe voturi in cel de al doilea tur a alegerilor locale care au avut loc duminica in peste doua treimi din localitatile tarii. In orasul Varna, candidatul partidului la putere Kiril Iordanov a castigat un al patrulea mandat consecutiv. Noul primar al orasului Ruse, Plamen Stoilov, este de asemenea desemnat de GERB. Candidatii acestui partid castiga de asemenea in orasele Veliko Tarnovo, Stara Zagora, Smolian, Iambol si Haskovo, in timp ce Partidul socialist obtine o victorie la Razgrad si Targovishte.

Am pierdut aceasta bataie, dar razboiul continua, a spus Kornelia Ninova, parlamentar din partea Partidului socialist. Ninova a comentat ca aceste alegeri au fost cele mai prost organizate din ultimii 20 de ani. Deputata a mai spus ca Partidul socialist ramane singura alternativa a partidului GERB.



×
Subiecte în articol: alegeri bulgaria rosen plevneliev