x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roubini: Italia ar putea reveni la liră, forţând căderea zonei euro

Roubini: Italia ar putea reveni la liră, forţând căderea zonei euro

11 Noi 2011   •   10:00
Roubini: Italia ar putea reveni la liră, forţând căderea zonei euro

Italia ar putea avea nevoie sa iasa din zona euro si sa revina la fosta moneda nationala pentru a-si rezolva problema datoriilor, fortand astfel caderea zonei euro, scrie profetul crizei in editia de astazi a publicatiei Financial Times, potrivit CNBC.

Nouriel Roubini si-a argumentat teoria prin faptul ca, in situatia actuala, in care randamentele datoriei suverane se situeaza in jurul valorii de 7 procente, accesul pe piata poate deveni limitat pentru Italia.

O restructurare fortata a datoriilor poate ajuta la rezolvarea catorva dintre probleme, dar o astfel de masura nu ar putea rezolva alte probleme care impiedica economia italiana, cum ar fi lipsa de competitivitate, un deficit de cont curent mare si un PIB inferior, mai scrie Roubini in Financial Times.

El apreciaza ca randamentele la obligatiuni ar putea creste la niveluri nesustenabile, daca un creditor de ultima instanta nu va cumpara datoriile tarilor cu probleme.

Roubini scrie ca Italia se confrunta cu agravarea recesiunii din cauza masurilor de austeritate, iar odata ce va aparea si deflatia datoria va deveni nesustenabila.

"Nimic nu va aduce cresterea si competitivitatea inapoi in economia italiana", considera Dr. Doom.

In acest context, Italiei nu ii mai ramane decat sa paraseasca zona euro si sa revina la lira, dar o iesire de asemenea amploare va distruge uniunea monetara.

×