x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Divorț cu scântei la Casa Albă

Divorț cu scântei la Casa Albă

de Şerban Mihăilă    |    05 Ian 2018   •   11:38
Divorț cu scântei la Casa Albă

Considerat până nu demult ghidul spiritual și ideologic al președintelui Trump și unul dintre principalii artizani ai victoriei neașteptate a actualului lider de la Casa Albă în alegerile din 2016, Steve Bannon, conducătorul imperiului mass-media conservator „Breitbart”, a declanșat un scandal fără precedent la Washington, după publicarea unor extrase dintr-o carte ce urmează să apară săptămâna viitoare.

Scrisă pe baza informațiilor adunate în peste 200 de interviuri realizate de Michael Wolff, fost editorialist controversat la revistele „New York” și „Vanity Fair”, cartea –intitulată „Foc și Furie: În interiorul Casei Albe conduse de Trump”- prezintă un președinte total nepregătit pentru funcția pe care o ocupă. Fragmentele publicate miercuri dezvăluie detalii explozive, scrie BBC, referindu-se la afirmațiile prin care Steve Bannon susține că fiul președintelui american, Donald Trump Jr., a comis „o trădare”, întâlnindu-se cu o avocată rusă ce oferea informații compromițătoare despre Hillary Clinton, rivala democrată a actualului lider al SUA la vremea respectivă. Cartea mai arată că echipa lui Trump a fost șocată și îngrozită când a câștigat alegerile, că Melania Trump a plâns în noaptea alegerilor, că noul lider al administrației de la Washington a fost furios deoarece mai multe vedete i-au ignorat inaugurarea, că miliardarul american „a găsit Casa Albă supărătoare și chiar puțin înspăimântătoare”, iar fiica lui, Ivanka, împreună cu soțul ei, Jared Kusher, pun la punct un plan prin care aceasta să devină „prima femeie președinte”, mai arată BBC. Nu în ultimul rând, Ivanka își bate joc de coafura tatălui ei și le descrie prietenilor cu lux de amănunte modul în care acesta este realizată. Potrivit publicației „New York”, care a publicat fragmentele citate, Michael Wolff a reușit să obțină extrem de multe informații din interiorul Casei Albe, profitând de lipsa de experiență a administrației Trump, care nu i-a impus reguli publicistice și nici nu i-a restricționat accesul în preajma personalităților din cercul lui Trump.

Michael Wolff

„Bannon și-a pierdut mințile!”

Luat prin surprindere de extrasele apărute în mass-media, Trump a avut o reacție vehementă la adresa lui Bannon, fostul său strateg-șef de la Casa Albă, printr-o declarație dură, care marchează ruptura definitivă dintre președinte și cel considerat unul dintre principalii artizani ai victoriei neașteptate a actualului lider american în alegerile din 2016. „Steve Bannon nu are nimic de-a face cu mine sau cu preşedinţia mea. Când a fost concediat, nu şi-a pierdut doar slujba, ci şi minţile”, a spus Trump. Avocații președintelui intenționează acum să-l acționeze în Justiție pe Bannon, deoarece acesta ar fi încălcat un acord de confidențialitate, discutând cu autorul cărții. Mai mult, ei vor să oprească apariţia cărţii. Bannon, fost director al imperiului mass-media „Breitbart”, apropiat de extrema dreaptă, s-a aflat în poziția de strateg-șef al Casei Albe timp de șapte luni, până când Trump a decis să se distanțeze de linia ideologică dură promovată de acesta.

Steve a avut un rol foarte limitat în victoria noastră istorică. El a dat presei informații false pentru a părea mai important decât era”.

Donald Trump

×
Subiecte în articol: steve bannon donald trump