Exercițiile, denumite Umka-2022, au avut loc în Marea Chukchi, aflată în estul Oceanului Arctic care separă Rusia de Alaska.
Rusia consideră vastul teritoriu arctic ca având un interes strategic vital și, de ani de zile, își consolidează capacitățile militare în regiune, ceea ce ridică semnale de alarmă în Occident.
Ministerul rus al Apărării a transmis că două submarine cu propulsie nucleară - Omsk și Novosibirsk - au tras rachete de croazieră anti-navă din Marea Chukchi, lovind ținte la o distanță de 400 de kilometri (250 de mile).
A fost publicat și un videoclip pe rețelele de socializare care arată că rachetele au fost lansate de pe nave situate în puncte de pe ruta maritimă nordică, un canal de transport comercial pe care Rusia îl promovează ca o alternativă pentru navele de marfă care călătoresc între Europa și Asia.
Moscova a continuat un program de exerciții militare de profil înalt, chiar dacă cea mai mare parte a forțelor sale terestre sunt angajate în războiul din Ucraina. La începutul acestei luni a desfășurat exerciții la scară redusă în Orientul Îndepărtat rusesc, la care au participat aproximativ 50.000 de soldați din mai multe țări.
Ministerul Apărării a declarat că exercițiile din această săptămână în Arctica sunt un test al "capacității și pregătirii Rusiei de a apăra Arctica rusă prin mijloace militare".
Pe lângă lansările de rachete de pe submarine cu propulsie nucleară, sistemul rusesc de rachete de coastă "Bastion" a tras și rachete asupra unor ținte aflate pe mare la o distanță de 300 de kilometri de peninsula Chukchi, cel mai estic teritoriu rusesc.
Militarizarea regiunii arctice de către Rusia a provocat neliniște în capitalele occidentale, în alte națiuni arctice. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că dezvoltarea militară a Rusiei în Arctica reprezintă o "provocare strategică" pentru alianța NATO.
Rusia a vândut Alaska Statelor Unite în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari. În 1959 a devenit al 49-lea stat al SUA.