x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti

Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti

10 Sep 2013   •   20:57
Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti

Rusia a interzis, începând de marţi, importul de producţie vinicolă din Republica Moldova, acuzând calitatea proastă a acesteia. Măsura vine la scurt timp după ce oficiali de la Moscova au declarat că, odată cu apropierea Republicii Moldova de UE, va avea de suferit comerţul dintre cele două state, informează agerpres.ro.

Medicul şef sanitar rus Ghennadi Onişcenko a declarat pentru Interfax că interdicţia va fi în vigoare până când Federaţia Rusă 'nu va vedea paşi concreţi din partea Republicii Moldova în vederea rezolvării acestei probleme'. 'Noi nu ne dorim rolul de bonă pentru economia moldovenească', a declarat Onişcenko.

Potrivit acestuia, Rusia a abordat în repetate rânduri problema calităţii vinurilor moldoveneşti, dar partea moldovenească nu ar fi întreprins nimic în acest sens. Onişcneko a indicat că, în mai multe loturi de producţie alcoolică originară din Republica Moldova, au fost depistate substanţe dăunătoare.

Ghennadi Onişcenko a amintit că Rusia a aprobat o măsură similară (embargo) şi în 2006, după care vinurile moldoveneşti au revenit treptat pe piaţa rusă. 'În Moldova nu este un sistem efectiv de verificare a calităţii producţiei alcoolice', a susţinut el.

Ministrul agriculturii de la Chişinău, Vasile Bumacov, a refuzat marţi să comenteze intenţia Rusiei de a interzice importul de produse alcoolice moldoveneşti, dar anterior el declarat că vor fi depuse toate eforturile pentru a nu fi blocat exportul de vin în Federaţia Rusă.

Decizia Rusiei de a interzice vinurile moldoveneşti vine după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat săptămâna trecută că, odată cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu UE, mai multe acorduri dintre ţara sa şi Republica Moldova îşi vor pierde valabilitatea. Rogozin a atenţionat, de asemenea, voalat Republica Moldova că ar putea avea probleme şi cu livrarea de gaze în sezonul rece.

Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor Rospotrebnadzor anunţa săptămâna trecută că peste 28.000 de litri de producţie alcoolică importată din Republica Moldova de la începutul acestui an nu au corespuns exigenţelor de securitate. Această cantitate reprezintă ceva mai mult de 0,1% din totalul producţiei exportate de Republica Moldova în Federaţia Rusă. Autoritatea rusă a decis să interzică importul de producţie vinicolă pentru aceste încălcări, deşi în anii precedenţi volumul de băuturi alcoolice importate din Republica Moldova şi care nu corespundeau standardelor de calitate cerute de Rusia ajungea şi la 0,7%.

Analiştii de la Chişinău consideră această măsură drept o reacţie a Moscovei la apropierea Chişinăului de UE, pentru că nu vrea să piardă controlul asupra Republicii Moldova. Potrivit acestora, Rusia ar face presiuni similare şi asupra altor state din Parteneriatul Estic, în special asupra Ucrainei.

La sfârşitul săptămânii trecute, publicaţia electronică rusă Vzgliad scria că miniştrii de externe din Uniunea Europeană i-au cerut Rusiei să se abţină de la presiuni asupra ţărilor vecine care doresc relaţii mai strânse cu Occidentul. 'Dacă vorbim despre relaţia noastră cu vecinii noştri din Est, dorim ca ei să fie în măsură de a-şi alege propriile relaţii economice şi politice', a declarat şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton. La rândul său, ministrul lituanian de externe Linas Linkevičius a avertizat că 'presiunea Rusiei la adresa Ucrainei şi a altor parteneri estici va creşte, de aceea este important ca problema să rămână pe ordinea de zi a Uniunii Europene'.

Rusia a mai interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Revista rusă Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul 'războaielor economice' purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.  

×
Subiecte în articol: vinuri moldova republica moldova