Rusia a lansat cu succes prima sa rachetă Angara-1.2PP, miercuri, de la cosmodromul Pleseţk, după ce încercarea precedentă din 28 iunie a fost oprită în ultimul moment din cauza unor probleme tehnice, informează agenţiile internaţionale de presă.
Acesta este primul lansator ecologic realizat în Rusia după destrămarea fostei URSS, a anunţat RIA Novosti.
După 20 de minute, racheta a ajuns la 5.700 km, deasupra peninsulei Kamceatka, se arată într-un comunicat al constructorului aparatului, firma de stat Krunicev, preluat de AFP.
Rusia, care asigură în prezent, prin navetele Soyuz, trimiterea şi, respectiv, aducerea echipajelor de pe Staţia Spaţială Internaţională, a trecut în ultimii ani printr-o serie de incidente în domeniul spaţial. În luna mai, o rachetă Proton - pe care o înlocuieşte noua Angara - a eşuat în încercarea de a plasa pe orbită un satelit de comunicaţii construit pentru Rusia de Airbus Defence and Space, aparatul luând foc în atmosferă.
Premierul rus, Dmitri Medvedev, consideră că Angara are o "importanţă strategică".
Racheta, la a cărei realizare s-a lucrat 20 de ani, va permite Moscovei să depindă în mai mică măsură de cosmodromul de la Baikonur, din Kazahstan, pentru lansări de rachete cu caracter comercial şi militar.
Angara foloseşte o tehnologie mai "curată", fiind propulsată de un amestec de kerosen şi de oxigen lichid, mult mai puţin poluant decât combustibilul utilizat la navetele Proton.