Rusia a încercat în urma războiului din Georgia să demonstreze că poate juca şi rolul "poliţistului bun" în Transnistria, dar efortul de mediere a fost un "spectacol propagandistic de două zile", a declarat pentru NewsIn Andrei Ilarionov, fostul consilier al lui Vladimir Putin din 2000 până în 2005.
Rusia a încercat în urma războiului din Georgia să demonstreze că poate juca şi rolul "poliţistului bun" în Transnistria, dar efortul de mediere a fost un "spectacol propagandistic de două zile", a declarat pentru NewsIn Andrei Ilarionov, fostul consilier al lui Vladimir Putin din 2000 până în 2005.
Recunoaşterea Osetiei de Sud şi Abhaziei de către Moscova este un "plan B" pe care autorităţile ruse au fost nevoite să îl adopte după ce "planul A" o lovitură de stat în Georgia a eşuat datorită ofensivei militare a lui Mihail Saakaşvili, care a împiedicat forţele ruse să ajungă "în câteva ore" la Tbilisi şi să răstoarne guvernul, a spus Ilarionov, în prezent expert al Institutului Cato din Washington. "După ce liderii ruşi au fost nevoiţi să adopte planul B, au primit tot felul de critici la nivel mondial că distrug sistemul internaţional. De aceea au încercat să joace rolul «poliţistului bun», pe baza planului Kozak, invitându-i pe Voronin şi Smirnov la masa negocierilor şi spunându-le să semneze imediat un acord. A fost doar un spectacol de două zile pentru a demonstra o abordare diferită, cu un scop strict propagandistic, pentru că între timp ideea a fost abandonată", a declarat fostul consilier economic al lui Putin.
Ilarionov a demisionat în decembrie 2005, când Gazprom a întrerupt furnziarea de gaze către Ucraina, criticând dur politica energetică a Rusiei folosită ca instrument politic împotriva ţărilor vecine.
Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev "se gândesc la Transnistria doar în măsura în care o poate folosi pentru scopurile pe care le urmăresc", a spus Ilarionov, adăugând că este improbabil ca acest conflict să fie folosit împotriva Ucrainei.
ABHAZIA ŞI OSETIA DE SUD, O CORVOADĂ
Ilarionov consideră că recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud de către Moscova este "o mare problemă pentru guvernul rus". "Este o corvoadă financiară serioasă, pentru că cele două regiuni nu se pot susţine singure, iar în plus există şi o serioasă problemă cu infracţionalitatea. (...) dintr-o dată ai zeci de mii de oameni înarmaţi care pot intra cu uşurinţă pe teritoriul rus. E o mare bătaie de cap", spune Ilarionov.
PUTEREA DIN UCRAINA, MAI SLABĂ CA CEA DIN GEORGIA
Referindu-se la Ucraina în lumina conflictului ruso-georgian, Ilarionov a spus că guvernul de la Kiev pare "mai slab" decât cel de la Tbilisi. "În plus, situaţia e mai complicată din cauza celor 10-12 milioane de etnici ruşi, care reprezintă un sfert din populaţia ţării ceea ce nu e cazul în Georgia." Ilarionov a criticat şi faptul că, în timp ce administraţia Iuşcenko este limitată de standardele occidentale cu privire la aderarea la NATO sprijin popular, stat de drept, democraţie , "nimeni nu aplică aceste standarde influenţei ruse în Ucraina", care sprijină de la instigările din estul Ucrainei sau Crimeea până la finanţarea masivă a campaniei lui Victor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, cu orientare prorusă.
Citește pe Antena3.ro