x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză statele occidentale de avarierea gazoductelor Nord Stream

Rusia acuză statele occidentale de avarierea gazoductelor Nord Stream

30 Sep 2022   •   13:33
Rusia acuză statele occidentale de avarierea gazoductelor Nord Stream

Autoritățile de la Moscova anunță că deține dovezi despre implicarea statelor occidentale în avarierea gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, scrie Reuters.

"Deţinem materiale care indică spre o pistă occidentală în organizarea şi implementarea acestor acţiuni teroriste", a declarat directorul Serviciului de informaţii externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, fără să dea detalii. 

Însă afirmația sa este cea mai directă acuzație a unui înalt oficial rus. Anterior, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat anterior că Washingtonul are de câştigat din avarierea conductelor. Dmitri Peskov, purtătorul de  cuvânt al Kremlinului, a apreciat că gazul scurs este scump și Rusia are de pierdut. 

Și Vladimir Putin a denunțat "sabotajul fără precedent" asupra gazoductelor ca fiind "o acţiune de terorism internaţional".

UE anchetează cauzele scurgerilor de gaze de la cele două conducte din Marea Baltică, în dreptul coastelor Suediei și Danemarcei.

NATO și UE au acuzat, de asemenea, acte de sabotaj. Ministrul Energiei din Suedia, Khashayar Farmanbar, a transmis că atacul asupra conductelor ar fi fost realizat intenționat de către un stat. 

Conductele NordStream 1 și 2 nu funcțonează dar acestea conțin gaz, care a ajuns în Marea Baltică. Nord Stream AG, operatorul Nord Stream 1, a transmis că scurgerile de gaze se vor opri până luni. 

 

×
Subiecte în articol: Rusia gazoduct nord stream