x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză statele occidentale de nerespectarea acordurilor de la Istanbul

Rusia acuză statele occidentale de nerespectarea acordurilor de la Istanbul

06 Sep 2022   •   14:45
Rusia acuză statele occidentale de nerespectarea acordurilor de la Istanbul
Sursa foto: Hepta

Statele occidentale nu își respectă promisiunea de a facilita exporturile de produse agricole și îngrățăminte rusești, acuză șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, citat de Reuters.

Acordurile de la Istanbul, semnate de Ucraina și Rusia în iulie 2022, sub supravegherea Turciei și a ONU, prevăd permiterea livrărilor de cereale din Ucraina prin Marea Neagră de către forțele ruse și scutirea  de la sancțiuni pentru produsele agricole și îngrățămintele din Rusia. 

Însă Lavrov spune că ultima parte a acordurilor nu este respectată. 

"Colegii noştri occidentali nu fac ceea ce ni s-a promis de către secretarul general al ONU. Ei nu iau decizii pentru a înlătura sancţiunile logistice care împiedică accesul liber al cerealelor şi îngrăşămintelor ruseşti pe pieţele mondiale", atrage atenția Lavrov. 

Din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, ca urmare a invaziei în Ucraina, este problematică contractarea navelor de transport și încheierea asigurărilor pentru acestea. 

Totodată, autoritățile ruse respectă acordurile de la Istanbul și au ridicat blocada asupra livrărilor de cereale din Ucraina. 
 

×