x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia acuză Turcia că ajută SI să recruteze combatanţi din fosta URSS pentru a lupta în Siria

Rusia acuză Turcia că ajută SI să recruteze combatanţi din fosta URSS pentru a lupta în Siria

18 Feb 2016   •   22:24
Rusia acuză Turcia că ajută SI să recruteze combatanţi din fosta URSS pentru a lupta în Siria

Rusia a acuzat Turcia, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, că ajută gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) să recruteze combatanţi din state din fosta URSS pentru a lupta în Siria, relatează AFP.

Aceste acuzaţii intervin în condiţiile în care relaţiile între cele două ţări sunt foarte tensionate în legătură cu Siria. Moscova a acuzat de nenumărate ori Ankara că lasă să pătrundă jihadişti străini pe la frontiera sa cu Siria.

Potrivit scrisorii, datată 10 februarie, 'reprezentanţi ai SI, cu ajutorul serviciilor de informaţii turce, au stabilit o reţea extinsă în Antalya (Turcia) pentru a recruta indivizi sosiţi în Turcia din state din fosta Uniune Sovietică pentru a permite participarea lor la conflictul sirian şi probabil transferul lor în Rusia".

În scrisoare sunt menţionate numele mai multor 'recrutori' veniţi din Kârgâzstan, Azerbaidjan sau Caucaz.

Recrutarea are loc mai ales în închisorile turce, explică scrisoarea: recrutorii oferă deţinuţilor care acceptă 'să se angajeze în activităţi teroriste" serviciile unui avocat şi posibilitatea de a încheia un acord cu justiţia turcă.

În aceeaşi scrisoare se precizează că 'în septembrie 2015, un grup format din o mie de luptători ai SI veniţi din ţări din Europa şi Asia Centrală au fost transportaţi de Turcia în Siria pe la punctul de trecere al frontierei Gaziantep".

Moscova acuză de asemenea în această scrisoare serviciile de informaţii turce că au ajutat de la sfârşitul lunii decembrie 2015 organizarea transportului la bordul unor avioane militare turce a unor combatanţi SI din Siria până în Yemen via Turcia. AGERPRES

×