
Circa 1.000 de dispozitive, aflate în gări, pe autostrăzi sau la graniţă ar fi fost piratate. Serviciile româneşti de informaţii nu comentează situaţia dar noul preşedinte ales Nicuşor Dan spune că securitatea cibernetică este principala ameninţare a ţării.
Raportul britanicilor atribuie atacurile ciberenetice unei unități specializate a Serviciului rus de Informații Militare-GRU, care ar fi acţionat încă din primele zile ale războiului, în februarie 2022. Operațiunea cibernetică s-ar fi extins şi în ţările vecine Ucrainei.
Serviciile de informații din Marea Britanie și aliații NATO acuză Rusia că a piratat mii de camere de supraveghere din Ucraina, Polonia și România, ca să afle cum este ajung ajutoarele militarer occidentale în Ucraina. Gruparea de hackeri a GRU - Fancy Bear - ar fi accesat inclusiv sisteme de la graniță și din gări. Scopul este să saboteze logistica occidentală și să întârzie sprijinul pentru armata ucraineană.
"Sigur este un pericol, nu numai la adresa securităţii naţionale, la adresa securităţii alianţei. Trebuie sa fim pregătiţi, să fim rezilienţi, trebuie sa avem personalul pregătit în acest sens astfel încât să evităm să se întâmple aceste lucruri", a transmis generalul Vlad Gheorghiţă, șeful Statului Major al Apărării.
Peste 10.000 de camere au fost compromise, 1/000 doar în România. Ar fi căzut în capcana spionilor ruşi şi angajaţi ai statului români, în special din aeroporturi şi porturi.
Cum acţionau agenţii ruși
Spionii ar fi trimis e-mailuri de tip phishing, cu link-uri suspecte care, odată accesate, ofereau acces la sistemele de monitorizare. Mesajele erau trimise în limba română. Atacurile se dădeau şi prin telefon, spionii se dădeau drept angajați la IT şi cereau acces la conturi cheie. Aşa ar fi obţinut orarul trenurilor de marfă, documente de transport şi date de livrare.
Pe lângă camerele de supraveghere private, spionii ruși profitau și de infrastructura din nordul țării, unde există sisteme de monitorizare video. Reușeau să acceseze de la distanța camerele de monitorizare a traficului și salvau capturi din momentul în care transporturile cu ajutoare treceau prin dreptul lor.

âPână la această oră, reprezentații SRI şi SIE nu au comentat informaţiile dezvăluite de britanici, potrivit observatornews.ro.