x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia ar putea debranșa Ucraina de la centrala nucleară de la Zaporojie

Rusia ar putea debranșa Ucraina de la centrala nucleară de la Zaporojie

19 Mai 2022   •   14:04
Rusia ar putea debranșa Ucraina de la centrala nucleară de la Zaporojie
Sursa foto: Captura Video

Autoritățile de la Moscova vor să debranșeze Ucraina de la centrala nucleară Zaporojie, după ce au cucerit-o. Totodată, accesul la electricitatea generată de centrală este permis Kiev-ului doar dacă este de acord să plătească, a anunțat vicepremierul rus Marat Husnullin, citat de AFP.

"Dacă sistemul energetic al Ucrainei este pregătit să accepte şi să plătească, atunci centrala va putea lucra pentru Ucraina. Dacă Ucraina nu acceptă, atunci centrala va funcţiona pentru Rusia. Noi avem o mare experienţă în centralele nucleare, avem companii în Rusia care au această experienţă, nu există nicio îndoială că centrala de la Zaporojie va continua să funcţioneze", a spus acesta, în cadrul unei vizite în zonă. 

Pe de altă parte, agenția nucleară Energoatom a transmis, în această dimineață, că centrala furnizează electricitate Ucrainei. Centrala de la Zaporojie generează 20% din producția de electricitate a Ucrainei și 47% din energia nucleară. 

El a precizat că Rusia va rămâne în zonă. "Consider că viitorul acestei regiuni este să lucreze în familia noastră prietenoasă rusă. De aceea am venit, să ajut cât mai mult la integrare".

Mai mulți oficiali ruși și autoritățile pro-ruse din regiunea Herson spun că aceasta ar putea fi anexată Federației Ruse. 

Prin cucerirea zonelor Herson, Zaporojie, Donețk, Mariupol, de la Marea Azov, Rusia vrea să-și asigure un coridor terestru spre peninsula Crimeea, anexată deja în 2014, deoarece are probleme de alimentare cu apă potabilă. 

Însă președintele Vladimir Putin a declarat, la începutul invaziei în Ucraina, că nu vrea să ocupe teritoriile acestei țări și se va limita doar la asigurarea independenței regiunii Donbas. 

 

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia Zaporojie