x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia atacă Europa cu un val de migranți. Invazia e dirijată de mercenarii Wagner

Rusia atacă Europa cu un val de migranți. Invazia e dirijată de mercenarii Wagner

de Şerban Mihăilă    |    17 Mar 2023   •   07:00
Rusia atacă Europa cu un val de migranți. Invazia e dirijată de mercenarii Wagner

Șeful diplomației italiene, Antonio Tajani, a acuzat grupul de mercenari ruși Wagner pentru creșterea numărului de sosiri ilegale de migranți. El susține că temuta companie militară privată, care are puternice legături cu traficanții din Libia, a găsit o nouă armă pentru a lovi continentul european.

Ministrul Tajani, care ocupă funcția de vicepremier și a fost, anterior, președinte al Parlamentului European, afirmă că grupul militar condus de Evgheni Prigojin, unul dintre apropiații președintelui Vladimir Putin, este responsabil pentru creșterea alarmantă a numărului migranților ajunși în Italia în acest an. Grupul Wagner luptă în prezent în Ucraina, dar menține un contingent important și în Africa de Nord.

„În primul rând, există o realitate care poate fi observată de toată lumea: într-o țară fără controlul unei autorități centrale, cum este Libia, mercenarii din Wagner, care au sprijinit una dintre părțile implicate în războiul civil din 2019, au rămas în mai multe zone”, a spus Tajani pentru publicația „Il Giornale”. „Avem indicii că sunt foarte activi și în contact permanent cu bande de traficanți și facțiuni de miliție interesate de traficul de migranți”, a adăugat el.

„Ei sunt un factor decisiv în Libia, dar eu știu că motivul structural este criza geopolitică de proporții, nemaiîntâlnită de ani de zile”, a mai precizat ministrul de Externe. 

Tajani a numit apoi mai multe țări drept surse pentru migranții ilegali, inclusiv Tunisia. El a afirmat că acest stat „este literalmente populat de migranți subsaharieni, care aproape au invadat țara de câteva săptămâni și care se pregătesc pentru un salt spre Europa”.

Comentariile ministrului italian vin la doar câteva săptămâni după ce președintele tunisian, Kais Saied, a declarat că imigrația ilegală este „o afacere criminală”, care are ca scop schimbarea demografică a țării sale și înlocuirea caracterului ei „arabo-musulman”.

Un război hibrid

Ministrul Tajani nu este singurul oficial de rang înalt de la Roma care a arătat cu degetul spre grupul Wagner, considerându-l vinovat pentru valul fără precedent de sosiri ilegale în Italia. Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a publicat, de asemenea, o declarație în care i-a acuzat pe mercenarii lui Prigojin. 

„Cred că acum se poate spune cu siguranță că creșterea exponențială a fenomenului migrator care pleacă de pe coastele africane face parte, de asemenea, într-o măsură deloc neglijabilă, dintr-o strategie clară de război hibrid pe care divizia Wagner o pune în aplicare, folosindu-și influența considerabilă în unele țări din Africa”, a declarat Crosetto.

În timp ce șefa executivului de la Roma, Giorgia Meloni, a jurat să declare război traficanților de persoane, numărul migranților care au pătruns în Italia de la începutul anului s-a triplat față de aceeași perioadă din 2022. Ministerul italian de Interne a anunțat că peste 17.000 de persoane au sosit ilegal în țară. 

Transformarea fluxurilor de migrație într-o armă, într-o încercare de război hibrid pentru destabilizarea Europei, este o tactică emergentă a Rusiei și a aliaților săi. În 2021 și 2022 au fost semnalate valuri fără precedent de migranți la granița sa estică, spre Europa, care au trecut prin Belarus, stat-marionetă al Rusiei. 

Guvernul polonez a declarat, la vremea respectivă, că operațiune a fost pusă la cale în mod deliberat de autoritățile belaruse, pentru a provoca haos și a diviza Uniunea Europeană. Strategia a funcționat până la un anumit punct, declanșând ample dezbateri și controverse pe tema migrației și a drepturilor omului. 

Activi și pe linia frontului 

Între timp, pe frontul din Ucraina, mercenarii din Wagner au cucerit localitatea Zaliznianske, la nord de Bahmut, strângând şi mai mult cercul în jurul acestui bastion ucrainean din Donbas, susține şeful formaţiunii paramilitare.

Prigojin a anunțat, pe contul său de Telegram, că, „în ciuda lipsei de muniţie”, a „foamei de provizii”, unităţile sale de asalt intensifică asediul asupra Bahmutului, în urma unor lupte aprige.

El a mai descris situaţia din zonă drept „foarte dificilă” şi a declarat că trupele ucrainene luptă „pentru fiecare metru”. Potrivit grupului Wagner, Kievul trimite tot mai multe întăriri în această localitate, pe care armata lui Putin încearcă să o captureze încă din vara trecută.

Şeful Wagner, care a criticat aspru Ministerul rus al Apărării din cauza lipsei de sprijin pentru gruparea sa, principala forţă de asalt a Rusiei pe front, a afirmat că a primit, în sfârşit, o parte din muniţia cerută.

×
Subiecte în articol: Rusia Europa migranţi