Adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei, Ksenia Yudaeva, a anunţat luni că instituţia a schimbat în ultimul an structura rezervelor de stat, în conformitate cu riscurile cu care consideră că se confruntă ţara, transmite Reuters.
Din acest motiv, Banca Centrală a redus substanţial ponderea dolarilor SUA în rezervele ruseşti, a explicat Yudayeva.
Oficialul a adăugat că Banca Rusiei se aşteaptă la o redresare a creşterii economiei în semestrul doi din 2019, în urma masivelor investiţii ale statului.
În primul trimestru din 2019, PIB-ul Rusiei a înregistrat cel mai lent ritm de creştere din 2017, un fenomen pe care Yudayeva l-a atribuit majorării TVA în acest an.
După ce Washingtonul a impus anul trecut noi sancţiuni Rusiei, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, declara că dolarul nu mai este un instrument demn de încredere pentru plăţile în comerţul internaţional. Oficialul rus şi-a exprimat dubiile că recunoaşterea internaţională a monedei SUA este demnă de încredere şi a declarat că "nu exclude" posibilitatea trecerii la alte valute în comerţul cu ţiţei.
"Ne-am redus semnificativ investiţiile în active americane. De fapt, dolarul, care este considerat o monedă internaţională, devine un instrument riscant pentru plăţi", a avertizat Siluanov.