x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rușii nu mai sunt în siguranță nici în Belarus, marele lor aliat

Rușii nu mai sunt în siguranță nici în Belarus, marele lor aliat

de Şerban Mihăilă    |    01 Mar 2023   •   07:00
Rușii nu mai sunt în siguranță nici în Belarus, marele lor aliat

Partizanii din Belarus, care consideră armata lui Putin o forță de ocupație aflată pe teritoriul țării lor și se opun războiului din Ucraina, au dat Kremlinului o lovitură extrem de dură. Ei au distrus un avion de luptă al Rusiei în valoare de 330 de milioane de dolari pe un aerodrom din apropierea Minskului și au anunțat noi acțiuni de sabotaj contra forțelor rusești staționate în Belarus. Dictatorul Alexander Lukașenko, camaradul de război al liderului de la Moscova, a primit, la rândul lui, un avertisment pe care nu-l poate ignora.

Partizanii belaruși, grupați în organizația BYPOL, au scos din luptă un avion militar rusesc, la sfârșitul săptămânii trecute, în ceea ce un lider al opoziției a numit „cea mai reușită diversiune” de la începutul războiului.

Insurgenții au anunțat că au folosit drone pentru a lovi aerodromul Machulishchi, aflat la 12 kilometri de Minsk, avariind grav un avion „Beriev A-50” de avertizare timpurie și control aerian (AWACS).

„Unul dintre cele nouă AWACS ale forțelor aerospațiale rusești, în valoare de 330 de milioane de dolari, a fost distrus!”, a anunțat BYPOL. „Au fost utilizate drone. Participanții la operațiune sunt belaruși. Ei au adus această victorie și se află acum în siguranță în afara țării. Toată lumea a scăpat. Avionul, cu siguranță, nu va mai zbura nicăieri!”, precizează gruparea, printr-un comunicat, citat de publicația „The Guardian”.

Avionul a fost lovit de muniții lansate de două drone. O muniție a lovit aproape de cabina de pilotaj. „Partea din față și secțiunea centrală a avionului au fost avariate, precum și aparatura avionică și o antenă radar.”, a mai precizat BYPOL. Informația a fost confirmată ulterior printr-o postare transmisă de pe contul personal de Telegram al liderului BYPOL, Alexandr Azarov, care colaborează cu liderul opoziției belaruse, Svetlana Tsihanovskaia. 

„Cel mai reușit act de sabotaj din istoria țării!” 

„Doi belaruși au condus operațiunea. Ei au folosit drone pentru această operațiune și au părăsit deja țara, aflându-se acum în siguranță.”, a afirmat și Franak Viačorka, principalul consilier al Svetlanei Tsihanovskaia.

„Este o mare victorie. Acel avion era foarte scump, foarte rar și, poate, cel mai important aparat de luptă din flota Rusiei!”, a adăugat el pentru site-ul american de știri „The Daily Beast”. „Este o victorie a partizanilor belaruși, pentru rezistența clandestină belarusă, și este, poate, cel mai reușit act de sabotaj din istoria Belarusului!”, a mai spus Viačorka.

Opoziția are informații ce sugerează că aeronava, una dintre puținele de acest tip din dotarea Rusiei, nu mai funcționează, referindu-se la o operațiune rusă recentă, la care „Beriev A-50” nu a participat.

„Avem semnale că acest avion nu mai poate fi reparat și nu va mai zbura.”, a spus, ieri, Viačorka. „Noaptea trecută, când s-a derulat un alt atac al dronelor iraniene lansate de ruși, acest avion de spionaj nu era în aer, deci înseamnă că nu era utilizabil.”, a adăugat el.

Pagubele suferite de aeronavă nu au fost confirmate în mod independent, deși atât bloggerii militari ruși, cât și cei din Belarus au raportat explozii, duminică, pe aerodrom. Unul dintre ei a confirmat, de asemenea, „avarierea unui avion de transport militar rusesc”.

De cealaltă parte, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să comenteze informațiile privind atacul. „Nu avem nimic de spus despre acest lucru.”, le-a declarat el jurnaliștilor, la începutul săptămânii.

 „Beriev A-50” are o tehnologie veche, construită pe scheletul avionului de transport „Ilyushin”. Deși a intrat în serviciu pentru prima dată la mijlocul anilor 1980, aparatul de zbor reprezintă încă o tehnologie militară-cheie pentru forțele aeriene ale Rusiei.

Dintre cele 40 de avioane construite, se pare că numai nouă mai sunt în serviciul activ. Acest AWACS este capabil să detecteze când și unde sunt activate sistemele de apărare aeriană inamice, permițând Rusiei să le lovească. 

În general, așa-numitele avioane aeropurtate de avertizare timpurie și de control sunt folosite pentru a detecta aparate de zbor, nave, rachete și alte proiectile care se apropie de la distanțe mari, pentru a supraveghea câmpul de luptă și pentru a gestiona linia frontului.

Panică la Minsk și Moscova

Faptul că autoritățile ruse au refuzat să comenteze incidentul, iar autoritățile belaruse nici măcar nu l-au recunoscut arată că Moscova și Minskul sunt extrem de stânjenite de acest atac.

„Vedem că Lukașenko este în panică. Le este rușine pentru că s-a dovedit cât de fragil este întregul sistem de apărare.”, a spus Viačorka.

Ceea ce este îngrijorător pentru Moscova este faptul că baza aeriană de lângă Minsk a găzduit, de asemenea, cel puțin un interceptor supersonic MIG-31, care poate transporta o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, avion de luptă ale cărui lansări au declanșat o serie de alarme aeriene recente în Ucraina.

De altfel, încă de când trupele rusești au intrat pentru prima dată în Belarus pentru a folosi teritoriul acestei țări ca bază de pregătire pentru lansarea invaziei din Ucraina, partizanii belaruși au acționat pentru a pune bețe în roate armatei lui Putin. 

Anul trecut, partizanii au atacat liniile de cale ferată, în încercarea de a întrerupe eforturile de aprovizionare a rușilor staționați în Belarus. În 2022, membrii unui grup de opozanți au recunoscut pentru „The Guardian” că au lovit căile ferate belaruse pentru a perturba consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei.

„Nu vrem soldați ruși în Belarus, deoarece acest lucru compromite suveranitatea țării și o pune în pericol de ocupație.”, au declarat membrii grupului, la vremea respectivă. „De asemenea, Belarusul este atras într-un război cu Ucraina. Și, probabil, soldații belaruși ar trebui să participe și să moară în acest conflict fără sens.”, au adăugat ei.

Forțele de opoziție din Belarus folosiseră și anterior drone pentru a lovi ținte guvernamentale. Încă din 2021, grupul „Black Stork” a utilizat drone pentru a lansa dispozitive incendiare asupra sediilor poliției antirevoltă și a altor clădiri guvernamentale. Partizanii „cibernetici” belaruși au luptat, de asemenea, contra guvernului, încă de la protestele din 2020, la adresa liderului de la Minsk, Alexander Lukașenko. 

Mesaje de război contra dictatorului Lukașenko

Atacul asupra avionului rusesc coincide cu un angajament al lui Lukașenko, care a declarat că este dispus să îl lase pe Putin să continue să folosească teritoriul belarus ca rampă de lansare a războiului din Ucraina, intrat în al doilea an. 

Deși Lukașenko i s-a împotrivit uneori lui Putin și a încercat să își mențină independența față de acesta, analiștii politici de la Minsk au început să avertizeze, în ultimele zile, că liderul rus probabil îl sufocă pe omologul său belarus cu solicitările sale. Ei observă că orice inițiativă avută anterior de Lukașenko în luarea de decizii în mod independent pare să fi dispărut în aceste zile.

Distrugerea avionului este însă menită să trimită un mesaj dur Rusiei și Belarusului, avertizându-le că se află într-o poziție extrem de slabă, la un an după ce au încercat și nu au reușit să captureze Kievul, a mai spus Viačorka pentru „The Daily Beast”. Speranța este că astfel de operațiuni ar putea forța Moscova și Minskul să se întrebe dacă merită să folosească Belarusul ca punct de pregătire a războiului.

„Acesta este, de asemenea, un mesaj pentru ruși: ei nu mai sunt în siguranță în Belarus. Ei nu pot folosi pur și simplu teritoriul belarus fără consecințe!”, a declarat Viačorka pentru „The Daily Beast”.

La rândul ei, Svetlana Tsihanovskaia a aplaudat atacul. „Sunt mândră de toți belarușii care continuă să reziste ocupației hibride rusești din Belarus și luptă pentru libertatea Ucrainei! Acțiunile voastre curajoase arată lumii că Belarusul se opune agresiunii imperiale!”, a spus ea.

Tsihanovskaia, în vârstă de 40 de ani, este refugiată în Lituania şi se confruntă cu o mulţime de acuzaţii, printre care înaltă trădare şi „conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”. Parchetul din Belarus a cerut 19 ani de închisoare pentru opozanta aflată în exil, judecată în contumacie din ianuarie, în mijlocul unei campanii de reprimare a oricăror voci critice la adresa regimului Lukaşenko.

Rusia îi caută deja pe cei implicați în atac, a anunțat BYPOL într-o postare pe rețelele de socializare, avertizându-i pe belaruși să fie atenți la rețelele de socializare și la activitatea digitală pentru a evita să fie depistați. Totuși, cei implicați se află într-un „loc sigur” în acest moment, a declarat Viačorka pentru „The Daily Beast”.

Atacul ar trebui, de asemenea, să servească drept avertisment că acest tip de acțiune nu va fi ultimul, a declarat opoziția din Belarus pentru site-ul american. Moscova și Minskul se pot aștepta la acte similare de sabotaj în viitor, a adăugat Viačorka.

„Sperăm că acesta nu este ultimul atac, că există multe alte planuri ale partizanilor noștri!”, a avertizat el.

„Planul pentru Victorie”

Atacul de duminică este doar o parte a așa-numitului „Plan pentru Victorie” al opoziției, care are ca scop desfășurarea rezistenței civile în tot Belarusul contra regimului Lukașenko.

Opoziția din exil i-a îndemnat de mult timp pe partizani să fie pregătiți să acționeze atunci când va fi momentul potrivit. Acest atac nu ar trebui să fie însă un semnal că rezistența armată este pe tapet, a avertizat Viačorka.

„Rămânem în continuare la ideea de rezistență non-violentă. Iar distrugerea echipamentelor rusești nu este violentă. Partizanii noștri nu fac rău oamenilor. Ei distrug echipamente rusești. Ei opresc trenurile rusești, sparg (...) instituții rusești pentru a întârzia și a întrerupe mașina de război.”, a mai spus el. „Rezistența subterană, prin astfel de sabotaje, este singura și cea mai eficientă cale în acest moment.”, a adăugat consilierul.

Atacul este un semn că eforturile belarușilor de a ajuta Ucraina să zădărnicească războiul Rusiei continuă și se extind în mai multe domenii diferite, de la hacking la schimbul de informații și până la incidente ca acesta, a declarat Valeri Kavalevski, un alt membru al opoziției pentru „The Daily Beast”. 

Lukașenko și Putin nu ar trebui să se aștepte doar la atacuri împotriva entităților lor militare, ci și la spionaj și tulburări care vor veni din interior, a declarat, de altfel, opoziția, într-un mesaj postat la începutul acestei săptămâni. 

Opoziția lucrează la recrutarea de spioni din interiorul armatei belaruse pentru a ajuta la efectuarea de sabotaje împotriva grupărilor militare comune ale forțelor ruse și belaruse, care s-au antrenat împreună pentru pregătirea de luptă în Belarus, în ultimele luni.

„Vrem să trimite un semnal că Belarus este, în esență, sub ocupația parțială a Rusiei și trebuie să ne eliberăm țara!”, a mai spus Kavalevski.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Rusia belarus partizani non violenta