TÎRG ● UE, cu mănuşi la Moscova
Ţările comunitare au căzut de acord ieri să se lanseze în negocieri
delicate cu Moscova, pentru a redefini, pe baze noi, relaţiile cu o
Rusie din ce în ce mai puternică.
TÎRG ● UE, cu mănuşi la Moscova
Ţările comunitare au căzut de acord ieri să se lanseze în negocieri delicate cu Moscova, pentru a redefini, pe baze noi, relaţiile cu o Rusie din ce în ce mai puternică.
Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene au încheiat, în sfîrşit, doi ani de muncă pentru fixarea liniilor directoare ale viitoarelor negocieri între Comisia Europeană şi Rusia, scrie AFP. Oficial, acestea vor începe cu ocazia summit-ului UE – Rusia, din luna iunie, din Siberia, la care va participa pentru prima oară noul şef de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Negocierile se anunţă destul de dificile, avînd în vedere faptul că Rusia exploatează din ce în ce mai mult "slăbiciunile" Uniunii, generate de divergenţele ce au loc din ce în ce mai des în sînul ei. "Am lucrat foarte dur ca să ajungem la acest acord", a recunoscut ministrul sloven de Externe, Dimitrij Rupel, a cărui ţară va preda Franţei preşedinţia semestrială a UE în luna iulie.
INSTRUMENT GEOPOLITIC. Actualele negocieri vizează să redefinească relaţiile cu Moscova prin prisma puterii şi bogăţiei pe care Rusia şi le-a regăsit, dar, în acelaşi timp, "să clarifice şi toate problemele existente între Rusia şi UE", după cum a mai spus Rupel. Ultimul acord UE – Rusia datează din 1997, cînd Rusia era încă "în convalescenţă" după prăbuşirea fostei URSS şi sfioasă faţă de Vest. Între chestiunile "critice" ale negocierilor, principala este cea energetică. Europenii sînt îngrijoraţi că li se va crea o dependenţă de resursele de gaz şi petrol ale Rusiei şi nu vor, după cum a afirmat ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, ca monopolurile, cum este Gazpromul rusesc, să transforme "comercializarea energiei într-un instrument geopolitic" de şantaj. Alte probleme delicate vor fi cele ale regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud şi a recunoaş-terii independenţei Kosovo. Negocierile vor dura un an, iar încă unul va fi necesar pentru adoptarea de către "cei 27" a noului acord.
Citește pe Antena3.ro