x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia califică drept "tentativă de lovitură de stat" protestele violente din R. Moldova

Rusia califică drept "tentativă de lovitură de stat" protestele violente din R. Moldova

29 Apr 2009   •   00:00

Rusia califică drept "tentativă de lovitură de stat" protestele violente organizate în Republica Moldova după alegerile parlamentare, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, citat de RIA Novosti în pagina electronică.



"Forma acţiunilor de protest - şi am asistat la provocări lansate împotriva forţelor de ordine pentru a determina o reacţie din partea lor, la atacarea clădirilor administrative şi incendierea lor, la distrugerea bunurilor şi arhivelor, la vandalizarea simbolurilor naţionale ale Moldovei şi înlocuirea lor cu simbolurile oficiale ale altor state - ne autorizează să considerăm aceste fapte şi circumstanţe drept tentativă de lovitură de stat", a afirmat Nesterenko.

Aplicarea forţei de către autorităţile R. Moldova pentru normalizarea situaţiei apărute în legătură cu protestele opoziţiei după alegerile parlamentare a fost adecvată, a mai declarat acesta, citat de Novosti Moldova în pagina electronică.

"Autorităţile ţării au luat aceste evenimente sub control cu aplicarea forţei exact în acea măsură în care necesita acuitatea situaţiei şi au întreprins un şir de paşi consecvenţi pentru normalizarea situaţiei", a spus Nesterenko.

Poziţia Uniunii Europene faţă de Chişinău este determinată mai degrabă de solidaritatea europeană decât de obiectivitate, criticile concentrându-se asupra R.Moldova, în timp ce UE nu se grăbeşte să influenţeze România, a mai declarat Andrei Nesterenko, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

El a apreciat că UE nu pare să se grăbească să influenţeze România, pentru a o încuraja să îşi modifice poziţia faţă de problema relaţiilor moldo-române în conformitate cu standardele general acceptate".

Nesterenko a adăugat că şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a discutat acest subiect marţi cu omologii săi europeni, în cadrul unei reuniuni a Consiliului permanent UE - Rusia, desfăşurate la Luxemburg, aceştia avertizând că actuala criză de la Chişinău are un impact negativ asupra eforturilor mediatorilor în criza transnistreană.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe