x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia califică drept "ultimatum" încetarea focului anunţată de preşedintele ucrainean

Rusia califică drept "ultimatum" încetarea focului anunţată de preşedintele ucrainean

de Agerpres    |    20 Iun 2014   •   22:44
Rusia califică drept "ultimatum" încetarea focului anunţată de preşedintele ucrainean

Ordinul de încetare a focului dat vineri de preşedintele Petro Poroşenko armatei ucrainene care se confruntă cu separatiştii rusofoni este de fapt un ultimatum, se afirmă într-o declaraţie difuzată de biroul de presă al Kremlinului, transmite agenţia Reuters.

"Aceasta nu este o invitaţie la înţelegere şi dialog, ci un ultimatum dat miliţiilor din sud-estul Ucrainei de a depune armele", se menţionează în textul emis de preşedinţia rusă.

Preşedintele Petro Poroşenko a anunţat vineri o încetare unilaterală a focului, ce va fi în vigoare până pe 27 iunie, pentru a permite insurgenţilor să predea armele. Totodată, el a propus un plan de pace în 14 puncte menit să pună capăt conflictului armat cu separatiştii proruşi din provinciile Doneţk şi Lugansk.

Sub aspect militar, planul prevede dezarmarea miliţiilor separatiste şi amnistierea celor care au depus armele şi nu au comis crime de război, garantarea unui culoar pentru plecarea "mercenarilor ruşi şi ucraineni" şi crearea unei zone tampon de 10 km la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

Sub aspect politic, planul prevede în principal măsuri de descentralizare, ce vor fi adoptate în urma amendării Constituţiei, şi protejarea limbii ruse.

Dar liderul autoproclamatei republici populare Lugansk, Valeri Bolotov, a respins imediat condiţiile preşedintelui Poroşenko, afirmând că rebelii vor depune armele numai dacă trupele guvernamentale se vor retrage.

Totuşi, în aceeaşi declaraţie difuzată vineri seară, Kremlinul afirmă că va studia cu atenţie planul de pace propus de preşedintele ucrainean, însă a menţionat că în iniţiativa lui Poroşenko "lipseşte deocamdată un element major, respectiv propunerea de a începe negocierile".

Pe de altă parte, Departamentul american de Stat a anunţat că dispune de informaţii conform cărora Rusia a masat tancuri şi piese de artilerie în anumite amplasamente din sud-vestul ţării şi există posibilitatea ca aceste echipamente militare să ajungă în mâinile insurgenţilor rusofoni din estul Ucrainei.

"Avem informaţii că un număr suplimentar de tancuri au fost pregătite pentru a fi furnizate separatiştilor rusofoni din Ucraina", a declarat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane. "Avem de asemenea informaţii că armata rusă a masat piese de artilerie într-un amplasament din sud-vestul Rusiei, inclusiv un tip de piese de artilerie folosite de forţele ucrainene, dar care au fost retrase din dotarea armatei ruse", a adăugat ea.

Jennifer Psaki a precizat că Statele Unite au obţinut şi informaţii ce atestă că Rusia a redesfăşurat trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, confirmând astfel declaraţia de joi a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a anunţat că cel puţin câteva mii de soldaţi ruşi au fost din nou dislocaţi la graniţa ruso-ucraineană.

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia sua conflict ucraina