x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia caută petrol în Cuba

Rusia caută petrol în Cuba

de Sînziana Stancu    |    04 Aug 2009   •   00:00

Rusia şi Cuba "au pus bazele" unei cooperări în domeniul petrolier, prin care compania rusă Zarubezhneft va explora zona economică exclusivă a Cubei din Golful Mexic, în căutare de petrol.



Patru acorduri petroliere au fost semnate cu prilejul vizitei viceprim-ministrului rus Igor Sechin la Havana, informează ziarul guvernamental cubanez Granma, în ediţia electronică, citat de Financial Times. Zarubezneft şi compania de stat Cuba Petroleo "au pus bazele de lucru în zona economică exclusivă din golf", explica Granma, în timp ce agenţia rusă de ştiri RIA-Novosti îl cita pe Sechin spunând că "unul dintre rezultatele acestei cooperări va consta în noi oportunităţi atât pentru Cuba, cât şi pentru Zarubezhneft".

Cuba estimează că dispune de rezerve de aproximativ 20 de miliarde de barili de petrol în zona golfului, însă numai un puţ marin a fost testat până acum, în zona de nord a coastei cubaneze, indicând prezenţa petrolului. Compania care a forat a fost operatorul spaniol Repsol-YPF, însă aceasta nu a testat încă o a doua pungă de ţiţei, despre care se presupune că ar fi mult mai adâncă.

Cuba şi-a împărţit zona de exploatare petrolieră în 59 de blocuri, 21 dintre acestea având deja contracte încheiate cu şapte companii străine. "The US Geological Survey" a estimat că zona maritimă din golf a Cubei dispune de 5 miliarde de barili de petrol şi de aproximativ 3,5 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

×
Subiecte în articol: externe