x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia cere Turciei să se alăture proiectului South Stream

Rusia cere Turciei să se alăture proiectului South Stream

02 Iul 2009   •   00:00

Rusia a propus Turciei să se alăture proiectului de gazoduct South Stream, a anunţat prim vicepremierul rus după discuţii cu ministrul Energiei din Turcia, Taner Yildiz.



"Vrem ca deciziile din acest proiect să fie luate de o manieră transparentă", arăta Igor Secin, care a adăugat că speră că Turcia va lua propunerea în considerare.Gazoductul, ce urmează a lega Rusia de Europa prin Marea Neagră, este programat a fi încheiat în 2015.

Secin a mai declarat că s-au luat în discuţie şi ale rute de livrarea a gazului , inclusiv proiectul UE - Nabucco.

South Stream este rival al conductei Nabucco , menită a aduce gaz natural din Asia Centrală prin ocolirea Rusiei. UE sprijină acest proiect de teama dependenţei tot mai mari de gazul rusesc.

Cu toate acestea, Gazprom a ajuns la un acord cu Azerbaidjan, conform căruia Rusia va cumpăra mari cantităţi de gaz de la cel mai mare zăcământ din acest stat, Shah Deniz, pentru a alimenta gazoductul South Stream, ceea ce constituie o lovitură puternică dată Nabucco .

Secin mai afirmat că a discutat cu Yildiz despre reducerea costului construcţiei unei centrale nucleare în Turcia. Rusia ia parte la licitaţia pentru construirea primei centrale nucleare din Turcia.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: externe