x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și China se îndreaptă spre o alianță militară. Liderul de la Beijing invitat la Moscova de Vladimir Putin

Rusia și China se îndreaptă spre o alianță militară. Liderul de la Beijing invitat la Moscova de Vladimir Putin

de Redacția Jurnalul    |    30 Dec 2022   •   22:40
Rusia și China se îndreaptă spre o alianță militară. Liderul de la Beijing invitat la Moscova de Vladimir Putin
Sursa foto: Hepta

Vladimir Putin şi Xi Jinping, au discutat vineri, prin videoconferinţă, despre modalităţi de intensificare a relaţiilor bilaterale, în contextul tensiunilor Moscovei cu Occidentul, ca urmare a războiului din Ucraina.

În timpul discuțiilor, liderul de la Kremlin l-a invitat în vizită oficială în Rusia pe omologul său chinez, la începutul anului viitor. 

"Vă aşteptăm, domnule preşedinte, drag prieten, în primăvara anului viitor pentru o vizită de stat la Moscova. Această vizită ar demonstra întregii lumi relaţiile strânse ruso-chineze", a afirmat Vladimir Putin, potrivit cotidianului Le Monde.

Liderul de la Kremlin a pledat pentru intensificarea cooperării militare cu Beijingul şi a salutat rezistenţa Chinei la presiunile occidentale.

"În contextul presiunilor fără precedent şi provocărilor Occidentului, noi apărărm poziţiile noastre de principiu. Coordonarea Moscovei cu Beijingul pe scena internaţională are rolul creării unei ordini mondiale corecte şi fondate pe dreptul internaţional", a spus Putin.

La rândul său, Xi Jinping a declarat că vrea intensificarea cooperării strategice cu Rusia în contextul situaţiei mondiale "dificile".

"China este pregătită să colaboreze cu Rusia şi cu toate forţele progresiste din lume care se opun hegemonismului, politicii forţei, unilateralismului, protecţionismului şi acţiunilor de intimidare", a afirmat Xi Jinping, potrivit agenţiei Xinhua.

Șeful de la Beijing a cerut acţiuni pentru garantarea suveranităţii, securităţii şi dezvoltării Chinei şi Rusiei.

Vizată de sancţiuni masive din partea Occidentului din cauza invaziei militare în Ucraina, Rusia încearcă să îşi dezvolte relaţiile comerciale în Asia, în mod special în China. Beijingul a evitat să condamne agresiunea militară rusă în Ucraina, dar a cerut respectarea suveranităţii statelor. Moscova a intensificat exporturile de gaze în China, în contextul deciziei UE de reducere a dependenţei energetice de Rusia.

×
Subiecte în articol: China Rusia xi jinping Vladimir Putin