x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia / Creatorul rachetei intercontinentale nucleare a demisionat

Rusia / Creatorul rachetei intercontinentale nucleare a demisionat

22 Iul 2009   •   00:00

Responsabilul tehnic al proiectului şi creatorul rachetei intercontinentale ruse Bulava, Iuri Solomonov, a demisionat după un nou eşec al unui test de lansare de la mijlocul lunii iulie, au anunţat miercuri diverse surse sub anonimat, arată Interfax.



Solomonov, director al Institutului moscovit de Termotehnică, "şi-a prezentat scrisoarea de demisie după ultimul eşec al rechetei Bulava.  Demisia îi va fi acceptată, se consideră că este necesară o reorganizare la vârful Institutului", a declarat o sursă din cadrul complexului militar-industrial al forţelor strategice ruse, citată de Interfax.

Directorul adjunct al Institutului de Termotehnică, Boris Rumianţev, a confirmat demisia lui Solomonov, dar a dezminţit că ar fi o legătură între aceasta şi eşecul testării Bulava de la 15 iulie, în Marea Albă (nord). "Structura de la conducerea Institutului trece printr-un proces de schimbare", reorganizarea desfăşurându-se deja de un an de zile, iar postul lui Solomonov va fi împărţit în două, a asigurat directorul adjunct. El a explicat că, "dacă directorul ar fi fost sancţionat, i s-ar fi restras şi funcţia de designer şef".

Cu o rază de 8.000 de km, Bulava (SS-NX-30 după clasificarea NATO) poate fi echipată cu 10 ogive nucleare. Ea urmează să echipeze submarinele nucleare lansatoare de rachete de a patra generaţie, aflate în construcţie. Până acum, cinci din şase teste efectuate de marina rusă cu racheta Bulava s-au soldat cu eşecuri. În timpul testului din 15 iulie, racheta Bulava lansată de submarinul de croazieră Dmitri Donskoi s-a dezintegrat în zbor în urma funcţionării defectuoase a primei trepte din etapele de lansare.

O sursă din complexul militar-industrial rus a precizat că incidentul ar fi putut fi provocat de "o supraîncălzire a fuselajului rachetei ce i-ar fi modificat acesteia traiectoria; dacă s-a întâmplat aşa, a urmat dezintegrarea automată a dispozitivului".

×
Subiecte în articol: externe