x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia în doliu, după Patriarhul Aleksei al II-lea

Rusia în doliu, după Patriarhul Aleksei al II-lea

de Mihaela Matachita    |    06 Dec 2008   •   00:00
Rusia în doliu, după Patriarhul Aleksei al II-lea

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksei al II-lea,  a murit ieri dimineaţă, la reşedinta sa din Peredelkino, o periferie a capitalei ruse, la vârsta de 79 de ani.



Întâistătătorul Bisericii Ruse suferea de multă vreme de o afecţiune cardiacă severă, iar starea sănătăţii sale s-a agravat, astfel încât, la sfârşitul lunii octombrie, a fost spitalizat din cauza unei crize de hipertensiune. De-a lungul vremii, patriarhul rus a suferit mai multe atacuri de cord. Cu toate acestea, cauza morţii lui nu a fost făcută publică. Una dintre marile calităţi ale patriarhului Aleksei a fost combaterea ateismului instaurat în Rusia o dată cu venirea comunismului la putere, el a reuşit, alături de Boris Elţîn şi Vladimir Putin, când aceştia au fost la putere, să redea poporului rus încrederea în Biserica Rusă. Putin a declarat ieri, potrivit AFP, că decesul patriarhului rus Aleksei al II-lea este un "eveniment tragic" şi o "mare pierdere" pentru Rusia. "Era un suflet frumos. Este o mare pierdere", a adăugat Putin, citat de agenţiile ruse, în cadrul unei întâlniri cu omologul său armean, Tigran Sarkisian, la sediul Guvernului rus din Moscova. "Moartea patriarhului este un eveniment tragic", a precizat fostul preşedinte.


Biografie de patriarh

Aleksei Mihailovici Ridiger, pe numele său de mirean, s-a născut la 23 februarie 1929, în localitatea Tallinn din Estonia, într-o familie de emigranţi ruşi, tatăl lui fiind preot. Familia sa descinde din clanul de nobili germani von Rudiger, trecut la ortodoxie în secolul al XVIII-lea. A absolvit cursurile Seminarului Teologic din Sankt Petersburg şi ale Academiei Teologice din acelaşi oraş. A fost ales episcop de Tallinn şi de Estonia, iar din 1964 a devenit arhiepiscop. Din noiembrie 1961, a îndeplinit funcţia de adjunct al şefului Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, iar din 1964, arhiepiscopul Aleksei a fost administrator al Patriarhiei Moscovei şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. La 25 februarie 1968, a fost ales mitropolit. Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse a devenit în 1990, fiind cel de-al XV-lea Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii. A păstrat relaţii distante cu Biserica Romano-Catolică, refuzând de mai multe ori o întâlnire cu Papa Ioan Paul al II-lea şi cu Benedict al XVI-lea, actualul papă. Singura sa vizită oficială într-o ţară occidentală a fost în octombrie 2007, când a ajuns la catedrala Notre Dame din Paris. Cu toate acestea, Vaticanul a transmis un mesaj de condoleanţe Patriarhiei de la Moscova. Vaticanul şi-a exprimat "surprinderea" şi "durerea" faţă de moartea patriarhului ortodox rus.


Condoleanţe frăţeşti

În numele ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis ieri un mesaj de condoleanţe către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, arătând că "înţeleptul Patriarh Alexei al II-lea a reorganizat Biserica Ortodoxă Rusă într-o perioadă de rapide transformări politice şi sociale din Europa Răsăriteană, numele său rămânând pentru totdeauna legat de reconstruirea Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova, căreia i-a redat măreţia de odinioară".
 

×
Subiecte în articol: externe bisericii ortodoxe