x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia incurca NATO - Americanii pleaca cu coada intre picioare din Ucraina

Rusia incurca NATO - Americanii pleaca cu coada intre picioare din Ucraina

de Ana Ilie    |    12 Iun 2006   •   00:00
Rusia incurca NATO - Americanii pleaca cu coada intre picioare din Ucraina

Militarii americani din Crimeea au inceput sa paraseasca Ucraina, pe fondul protestelor vehemente ale militantilor anti-NATO, incurajati de opozitia Rusiei fata de planurile de aderare a Ucrainei la Alianta Nord-Atlantica.

Un prim grup de 100 de soldati americani a parasit tabara din portul Fedosia si a plecat la Simferopol ieri dimineata, urmand sa fie preluat de un avion cu destinatia Statele Unite. Cealalta jumatate a trupelor trebuia sa plece astazi dupa-amiaza, potrivit AFP.

RETRAGERE. Autoritatile ucrainene sustin ca aceasta plecare grabita nu are nimic de-a face cu protestele anti-NATO si declaratiile dure ale Moscovei si nu conduc la o amanare a exercitiului militar comun "Sea Breeze 2006". Acesta ar trebui sa inceapa la 17 iunie in Crimeea, cu scopul de a intari cooperarea NATO-Ucraina, inainte de eventuala aderare a acestei tari la Alianta Nord-Atlantica. Cei 200 de militari americani venisera in Ucraina cu scopul de a pregati aceste manevre militare, insa, potrivit putratorului de cuvant al marinei ucrainene, Volodimir Bova, "le-a expirat contractul", pentru ca sunt rezervisti "rechemati in armata doar pentru doua sau trei saptamani". In plus, "desfasurarea exercitiilor «Sea Breeze» 2006 va fi decisa de Parlamentul ucrainean la 14 iunie", pentru ca prezenta militarilor straini este deocamdata, potrivit Constitutiei, ilegala.

Semnificativ este insa faptul ca militarii, veniti sa amenajeze un teren de antrenament in apropiere de Fedosia, nici nu au inceput lucrarile si au si plecat. In timp ce 100 de americani se imbarcau in trei autocare cu destinatia Simferopol, peste 200 de manifestanti anti-NATO au salutat retragerea acestora cu un "Ura!" colectiv, mandri ca demonstratiile organizate timp de doua saptamani, cu indarjire, au dat rezultate.

OPOZITIE
Saptamana trecuta, Parlamentul Crimeei a proclamat peninsula "teritoriu fara NATO" si a cerut anularea exercitiilor "Sea Breeze 2006". Deputatii crimeeni au cerut ca "accesul ilegal in Peninsula Crimeea" pentru trupele SUA, reprezentantii NATO si importul de echipament militar sa fie intrerupt pana in momentul in care Rada Suprema Ucraineana va lua o decizie.

×
Subiecte în articol: externe