x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia instituie o nouă blocadă a vinului moldovenesc

Rusia instituie o nouă blocadă a vinului moldovenesc

de Corina Andriuta    |    01 Iul 2010   •   00:00

Serviciul Federal de Protecţie a Consumatorului şi Bunăstării Populaţiei din Rusia a anunţat că „din cauza nesiguranţei dată de posibilităţile societăţii pe acţiuni moldoveneşti "Carahasani Vin" de a livra cantităţile de "Cabernet" negociate, se pune în discuţie ruperea contractului de vin importat din Moldova”. Anunţul a fost perceput la Chişinău ca fiind o poliţă politică plătită actualului regim.



Pe site-ul oficial al Serviciului Federal de Protecţie a Consumatorului din Rusia (Rospotrebnadzor), citează gzt.ru, se recomandă ca primă măsură „consolidarea supravegherii asupra aprovizionării cu vin moldovenesc”.  Anterior, Serviciul Federal de Protecţie a Consumatorului şi Bunăstării Populaţiei a raportat în dese rânduri despre neconcordanţele partidelor mari de vinuri moldoveneşti în raport cu clauzele contractuale. Rospotrebnadzor a respins ipotezele conform cărora restricţiile de import de vinuri din Moldova au substrat politic.

Nu este prima dată când Rusia instituie o blocadă a vinurilor moldoveneşti. În urmă cu câţiva ani, în urma unei invitaţii făcute de Vladimir Voronin la Chişinău preşedinţilor României – Traian Băsescu, Georgiei – Mihail Saakashvili şi Ucrainei – Viktor Iuşcenko, Rusia a interzis importul de vin moldovenesc. În afara pierderilor economice suferite de Moldova, nici industria de profil de peste Prut nu şi-a mai revenit din acel moment.  Chiar şi Marian Lupu, unul dintre cei mai importanţi oameni politici de la Chişinău, a pus tunurile pe Mihai Ghimpu şi deciziile politice luate de acesta în ultimul timp, decizii care în viziunea lui Lupu au dus la această finalitate.  "Cine i-a invitat la Chişinău pe Băsescu, Iuşcenco şi Saakaşvili ca să susţină PCRM? Republica Moldova şi-a deteriorat relaţiile cu partenerul nostru strategic şi a pierdut miliarde de dolari. Sute de mii de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Este o situaţie foarte reală. Ceea ce se discută este doar un teatru. Se propune să se creeze un haos în Parlament şi societate. Partidul Democrat se gândeşte la oameni şi nu va permite haosul în ţară. Agenda ţării este una social-economică", a mai declarat joi Marian Lupu.
Şi Nezavisimaia Gazeta vorbeşte despre acest subiect. Publicaţia rusă îl citează pe directorul IPP Moldova, Arcadie Barbăroşie, care crede că "nu e vorba doar de alegerile din toamnă. Solicitarea lui Ghimpu de retragere a armatei ruse a fost lansată în momentul în care soluţionarea conflictului transnistrean a fost numită drept o condiţie pentru ca Germania să susţină iniţiativa Rusiei privind securitatea europeană". Nevazisimaia remarcă faptul că fabrica „Carahasani Vin” este amplasată în „UTA- Găgăuzia, loc cu mult soare  şi strugure de calitate. În plus, vinul de acolo este natural, fără alţi compuşi chimici în el„.




×
Subiecte în articol: externe