x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia îşi duce armamentul în Transnistria

Rusia îşi duce armamentul în Transnistria

de Sînziana Stancu    |    19 Oct 2009   •   00:00

Armata rusă are a depozitate aproximativ 21.500 de tone de armament şi echipamente militare în apropierea satului Colbasna din Transnistria, a declarat noul comandant al forţelor ruseşti din zonă, Viaceslav Sitcihin, citat de Interfax-Ucraina. Forţele ruseşti sunt alcătuite din maximum 1.500 de militari "care trebuie să-şi îndeplinească misiunea de menţinere a păcii, să protejeze armamentele, muniţiile şi echipamentele militare stocate în depozite şi să reacţioneze rapid în faţa schimbărilor la nivelul situaţiei din regiune", a spus el.

"Prezenţa forţelor ruseşti în Transnistria asigură menţinerea păcii în acea regiune şi creează condiţii pentru negocieri şi dialog politic între R. Moldova şi Transnistria. Avem relaţii constructive cu autorităţile locale şi locuitorii, care îşi leagă speranţele de pace de forţele ruse", a explicat colonelul Sitcihin, în opinia căruia nu ar fi corect să se afirme că Transnistria este o zonă de conflict, cu toate că în regiune există în continuare o situaţie politică complicată, iar conflictul transnistrean nu a fost soluţionat.

Comandantul a mai declarat că prezenţa militară rusă în Transnistria "a fost autorizată de administraţia politică şi militară a Rusiei, singura capabilă să stabilească viitorul acestor forţe". Rusia a început retragerea din Transnistria a armamentelor şi muniţiilor fostei Armate a 14-a sovietice, cu acordul R. Moldova, al Ucrainei şi Transnistriei în 2002-2003.

×
Subiecte în articol: externe