x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia își încalcă promisiunile și reia atacurile intense

Rusia își încalcă promisiunile și reia atacurile intense

de Şerban Mihăilă    |    01 Apr 2022   •   07:40
Rusia își încalcă promisiunile și reia atacurile intense

La numai o zi după ce echipa de negociatori a Rusiei promisese la Istanbul să reducă operațiunile militare pe teritoriul ucrainean, armata lui Putin a reluat bombardamentele în nordul Ucrainei și a intensificat atacurile în estul și în sudul țării, punând astfel capăt speranțelor pentru realizarea unui acord de încetare a focului. 

Reprezentanții Rusiei la tratativele de la Istanbul declarau, marți, că Moscova îşi va reduce drastic activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihiv pentru „a crește încrederea reciprocă și a crea condiții pentru continuarea negocierilor”.

Angajamentul lor, privit cu oarecare speranță de Occident, a durat fix 24 de ore, trupele rusești reluând ulterior bombardamentele asupra zonelor din jurul capitalei și a orașului Cernihiv, din nord, și intensificând atacurile în alte părți ale țării. Oficialitățile ucrainene au raportat, începând de miercuri, că tirurile rachetelor și obuzelor rusești au continuat să lovească numeroase case, magazine, biblioteci și alte clădiri civile din zona Kievului și a Cernihivului. 

Vorbe în vânt

„Există un proces de negocieri care va continua, însă până acum sunt doar cuvinte. Nimic concret!”, a avertizat, de altfel, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video postat joi dimineaţa.

Liderul de la Kiev a confirmat că bombardamentele continuă în regiunile nordice, de unde trupele rusești nu s-au retras de bunăvoie, ci au fost alungate de armata ucraineană. Armata lui Putin atacă însă în continuare de la distanță, lovind ținte civile.  

În acelaşi timp, Zelenski a menționat o desfăşurare de trupe rusești pentru noi atacuri în regiunea Donbas. „Ne aflăm într-un punct de cotitură al invaziei!”, a avertizat el, solicitând Occidentului ajutoare militare neîntârziate. 

„Dacă luptăm într-adevăr împreună pentru libertate și apărarea democrației, atunci avem dreptul să cerem ajutor în acest moment dificil, de cotitură. Avem nevoie de tancuri, avioane, sisteme de artilerie”, a mai spus Zelenski, adresându-se direct, de această dată, Casei Albe.  

Ministerul britanic al Apărării a confirmat, la rândul său, noile atacuri ale rușilor, semnalând „bombardamente rusești semnificative și lovituri cu rachete” în jurul orașului Cernihiv. „Forțele rusești continuă să dețină poziții la est și vest de Kiev, în ciuda retragerii unui număr limitat de unități. Lupte grele vor avea loc probabil în suburbiile orașului în zilele următoare!”, anticipează oficialitățile britanice. 

„O minciună totală”

Citat de AP, Olexander Lomako, secretarul consiliului municipal din Cernihiv, a rezumat cel mai bine situația, afirmând că anunțul rușilor privind reducerea atacurilor în Ucraina s-a dovedit a fi „o minciună totală”.

De altfel, încă de marți, după încheierea negocierilor de la Istanbul, o serie de lideri și de analiști occidentali au încercat să tempereze optimismul general transmis de participanții de la tratative, avertizând că nimeni nu trebuie să aibă încredere în promisiunile Moscovei. 

Și, până acum, speranțele de pace reaprinse după discuțiile din Turcia s-au dovedit a fi praf în ochi.  

„Nimeni nu ar trebui să se lase amăgit de afirmația Kremlinului, că își va reduce brusc atacurile militare în apropierea Kievului, sau de orice alte informații potrivit cărora rușii își vor retrage toate forțele!”

John Kirby, purtător de cuvânt al Pent

×
Subiecte în articol: Rusia