x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia - Kosovo şi scutul antirachetă, nenegociabile

Rusia - Kosovo şi scutul antirachetă, nenegociabile

de Irina Cristea    |    04 Sep 2007   •   00:00

Scutul antirachetă pe care SUA intenţioenază să il amplaseze in Europa centrală şi statutul provinciei Kosovo sunt subiectele cele mai fierbinţi de pe agenda Rusiei. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a numit chiar "linii roşii" pe care Moscova nu le va negocia.



Scutul antirachetă pe care SUA intenţioenază să il amplaseze in Europa centrală şi statutul provinciei Kosovo sunt subiectele cele mai fierbinţi de pe agenda Rusiei. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, le-a numit chiar "linii roşii" pe care Moscova nu le va negocia, relatează AFP.

Cu alte cuvinte, aceste teme "reprezintă o ameninţare reală pentru securitatea naţională sau pentru ordinea internaţională", potrivit lui Lavrov, care a făcut această afirmaţie intr-un discurs susţinut in faţa studenţilor de la Institutul pentru Relaţii Internaţionale de la Moscova.


"Rusia nu se tărguieşte, iar partenerii noştri internaţionali trebuie să inţeleagă acest lucru", a adăugat el. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus Statelor Unite să renunţe la acest plan şi să utilizeze, in schimb, radarul de la Gabala, situat in Azerbaidjan, insă Washingtonul nu a acceptat propunerea. "Am fi putut face din apărarea antirachetă un element de consolidare a increderii. Acesta era sensul propunerilor făcute de preşedintele Putin", le-a explicat Lavrov studenţilor.

Cu privire la provincia Kosovo, Rusia a anunţat că va sprijini orice soluţie asupra căreia vor conveni sărbii şi etnicii albanezi, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a propus un plan de independenţă pentru provincie, cu care mai multe state, inclusiv Serbia, Rusia şi Grecia, nu sunt de acord.

×
Subiecte în articol: externe