x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia lansează un satelit crucial pentru sistemul său de navigaţie

Rusia lansează un satelit crucial pentru sistemul său de navigaţie

de Sînziana Stancu    |    27 Feb 2011   •   19:33
Rusia lansează un satelit crucial pentru sistemul său de navigaţie
153925-glonassclassk.jpgDupă eşecul din decembrie, Rusia a lansat sâmbătă, cu succes, un satelit crucial pentru sistemul său de navigaţie Glonass. Precedenta încercare nereuşită a înfuriat Kremlinul, care a destituit două oficialităţi de rang înalt din sectorul spaţial, relatează AFP.

Satelitul Glonass-K a fost am­pla­sat pe orbită după patru ore de la lansarea acestuia, cu o rachetă de tip So­iuz-2, de pe cosmodromul de la Ple­seţk, în nordul Rusiei, potrivit unui co­municat al Agenţiei spaţiale ruse, citat de AFP.

"Am stabilit şi menţinem o comunicare telemetrică stabilă cu apara­tul", a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei spaţiale. Lansarea a fost supravegheată îndeaproape de militari şi specialişti din sectorul spaţial, după eşecul încercării de a pune pe orbită trei sateliţi la 5 decembrie.

Racheta, care transporta cei trei sateliţi, ce urmau să echipeze sistemul de navigaţie prin satelit Glonass, nu a putut să intre în mod corect pe orbită, după decolarea de pe cosmodromul rus de la Baikonur, în Kazahstan. Preşedintele rus, Dmitri Med­vedev, a destituit doi oficiali de rang înalt din industria spaţială şi i-a adresat un avertisment directorului Agenţiei spaţiale ruse după acel eşec. Di­rectorul Agenţiei spaţiale, Anatoli Perimov, s-a declarat încrezător după succesul de sâmbătă.

"Acum, totul trebuie să meargă bine", a declarat el, citat de agenţia Itar-Tass, adăugând că următoarea lansare va avea loc în luna august, de pe cosmodromul din Baikonur, în Kazahstan.

Pierderea celor trei sateliţi a întârziat cu cel puţin un an intrarea în serviciu a sistemului Glonass şi a evidenţiat problemele industriei spaţiale ruse, o mândrie naţională în perioada sovietică.

În prezent, 27 de sateliţi sunt pe orbită, dintre care 23 sunt operaţio­nali. Dar pentru acoperirea întregului glob este nevoie ca 24 de sateliţi să fie operaţionali, lucru care permite, totodată, încheierea primelor contracte co­merciale. Sistemul Glonass a fost creat de complexul militaro-industrial sovietic în anii ’80. Rusia a ho­tărât să creeze acest program în sfera ci­vilă, pentru a putea concura siste­mul american GPS şi viitorul program european Galileo.

×