x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia NU a oprit livrările de gaze naturale spre UE. Care sunt condițiile

Rusia NU a oprit livrările de gaze naturale spre UE. Care sunt condițiile

01 Apr 2022   •   15:55
Rusia NU a oprit livrările de gaze naturale spre UE. Care sunt condițiile

Rusia nu a oprit exporturile de gaze naturale spre UE dar acestea vor urma să fie plătite în ruble, în caz contrar Moscova a anunțat că va închide robinetul.

Vladimir Putin a semnat, ieri, un ordin prin care a stabilit un termen limită pentru cumpărătorii din țările "neprietenoase" să plătească pentru gaz folosind ruble sau să fie deconectați, o cerere pe care clienții occidentali au respins-o ca pe o încercare de rescriere a contractelor care cer plata în euro. Germania, cel mai mare cumpărător, a calificat-o drept "șantaj" și a avertizat cu privire la o potențială situație de urgență în cazul în care livrările vor fi reduse.

Fluxurile au rămas stabile prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gazul rusesc în Europa - Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică, și în Slovacia, prin Ucraina, scrie Reuters.

Fluxurile prin cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa peste Belarus, s-au inversat, aducând acum gaz din Germania în Polonia, dar acest lucru se întâmplă ocazional și nu indică neapărat o nouă politică.

Gazprom a anunțat continuarea aprozivionării Europei prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor.

O sursă a spus că unele contracte implică livrarea de gaze înainte de a se face plățile, sugerând că s-ar putea ca robinetele să nu fie închise imediat.

 

×
Subiecte în articol: Rusia gaze ruble