x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia / O jurnalistă cere azil politic în Finlanda!

Rusia / O jurnalistă cere azil politic în Finlanda!

30 Mai 2009   •   00:00

O ziaristă din Rusia a cerut azi politic în Finlanda, ca urmare a urmăririlor judiciare lansate împotriva sa de către justiţia rusă, a anunţat sâmbătă şeful Comitetului de apărare a drepturilor omului în republica rusă Tatarstan, Serghei Kniazkin, într-o declaraţie pentru postul de radio Eho Moskvî.



El a precizat că Elena Maglevannaia, jurnalist şi apărător al drepturilor omului, a luat această decizie după ce a participat la Helsinki la un forum civic ruso-finlandez . Justiţia rusă, arată Antena3, a lansat împotriva ziaristei o serie de urmăriri judiciare pentru materialele ei în care atrăgea atenţia asupra torturilor la care sunt supuşi deţinuţii ceceni. La 14 mai, tribunalul din Kirov, regiunea Volgograd, a găsit-o vinovată pe Elena Maglevannaia pentru publicarea de informaţii false şi a condamnat-o la plata unei amenzi de 200.000 de ruble, a indicat Serghei Kniazkin în aceeaşi declaraţie preluată de Interfax.

Recentul raport anual al organizaţiei Amnesty International semnala faptul că în Rusia atacurile împotriva unor opozanţi, jurnalişti şi avocaţi, precum şi ameninţările cu moartea la adresa apărătorilor drepturilor omului rămân în continuare nepedepsite. Autorii documentului amintesc, între altele, în raportul lor, de uciderea nepedepsită a avocatului Stanislav Markelov şi a ziaristei Anastasia Baburova, în ianuarie 2009, în plin centrul Moscovei, de procesul fără rezultat încă în cazul morţii jurnalistei Anna Politkovskaia, una dintre rarele voci ce continua să critice războiul din Cecenia, asasinată în octombrie 2006.

La sfârşitul lunii martie, într-un interviu pentru BBC, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, recunoştea existenţa de asasinate cu caracter politic în ţara sa, după o serie de asasinate neelucidate, care au vizat în special jurnalişti.

×
Subiecte în articol: externe