x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia / Ofiţeri antidrog morţi prin "intoxicare cu pateuri". Lângă ei au fost găsite doar seringi!

Rusia / Ofiţeri antidrog morţi prin "intoxicare cu pateuri". Lângă ei au fost găsite doar seringi!

03 Iul 2009   •   00:00

Autorităţile ruse au încercat să muşamalizeze scandalul legat de decesul a doi ofiţeri din cadrul Agenţiei de stat de combatere a drogurilor din Moscova (Gosnarkokontrol), servind presei un scenariu absolut neverosimil. Cei doi ofiţeri s-ar fi "intoxicat cu pateuri cu carne" la locul de muncă şi ar fi murit din cauza unei "diarei acute", aceasta deşi cauza morţii era evidentă, lângă cadavre fiind descoperite seringi, relatează life.ru. Ulterior, s-a aflat că pe corpurile celor doi ofiţeri au fost descoperite şi urme de injecţii, iar intoxicarea s-a datorat unei supradoze de droguri şi nu "pateurilor".



Cadavrele locotenenţilor Pavel Mazanov şi Konstantin Hrustaliov au fost descoperite în sauna din clădirea Gosnarkokontrol din strada Udalţov, în timpul orelor de serviciu. Cazul poate că ar fi trecut neobservat dacă unul dintre defuncţi - Konstantin Hrustaliov - nu ar fi fost o persoană cunoscută opiniei publice ruse. El este soţul uneia dintre fiicele deputatului Aleksandr Korjakov, în trecut şeful pazei personale a preşedintelui Boris Elţin. Experţi citaţi de portalul citat susţin că astfel de istorii se întâmplă frecvent în Rusia, numai că de regulă ofiţerii suspectaţi de consum de droguri sunt destituţi fără scandal, cel puţin în regiuni.

Medicii au stabilit că cei doi ofiţeri au murit concomitent în noaptea de 1 spre 2 iulie, în jurul orelor 03:00 dimineaţă, din cauza unui stop-cardiac, provocat de o supradoză de droguri în amestec cu o cantitate mare de alcool. În coşul de gunoi de lângă masa din biroul acestora s-au descoperit seringi şi fiole, afirmă, sub rezerva anonimatului, surse apropiate anchetei. Pentru a muşamaliza lucrurile, cadavrele celor doi ofiţeri au fost dezbrăcate şi duse într-o saună a Agenţiei, pentru a se acredita versiunea unui infarct din cauza temperaturii excesive. Ulterior, responsabilii de la Gosnarkokontrol au declarat presei că cei doi s-au "intoxicat cu pateuri cu umplutură de carne", potrivit sursei citate.

În ciuda scandalului declanşat de presă, Agenţia de stat de combatere a drogurilor din Moscova susţine că cei doi ofiţeri au murit de "intoxicare". "Pe semne, au mâncat ceva alterat", acesta e răspunsul constant al serviciului de presă al instituţiei. "Poveşti de adormit copii", remarcă într-o declaraţie pentru Novâi Reghion preşedintele Fundaţiei "Oraşul fără narcotice", Evgheni Roizman, în trecut deputat în Duma de Stat. El susţine că instituţiile statului de combatere a traficului de droguri abundă în angajaţi narcomani. Cazuri ca cel de la Moscova s-au mai întâmplat şi în trecut, spune el, dând ca exemplu decesul în biroul său de la Procuratura Generală din Ekaterinburg a anchetatorului Anatoli Brâzgalov, moartea la locul de muncă a anchetatoarei din Moscova, Lena Smirnova etc.

×
Subiecte în articol: externe