x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia: Polonia a provocat Cel de-al Doilea Război Mondial! Varşovia cere explicaţii

Rusia: Polonia a provocat Cel de-al Doilea Război Mondial! Varşovia cere explicaţii

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Iun 2009   •   00:00

"Orice persoană care a studiat în mod imparţial istoria Celui de-al Doilea Război Mondiale ştie că el a început din cauza refuzului Poloniei de a ceda revendicărilor germane", susţine colonelul în rezevă Serghei Kovalev. Informaţia apărută pe site-ul Ministerului Rus al Apărării a provocat un imens scandal diplomatic.



Acuzele apărute la adresa Varşoviei, cum că ar fi provocat conflictul armat din anii '40 a inflamat spiritele în Polonia chiar dacă un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că tezele textului controversat nu reflectă defel poziţia Federaţiei Ruse iar textul a fost retras. Răul fusese făcut. Momentan, în afara discursului făcut de diverse personalităţi poloneze şi de inflamarea mass-media, Polonia s-a mărginit să ceară explicaţii Moscovei prin intermediul Ministerului Polonez al apărării.


"Cererile naziste de a reda Germaniei oraşul liber Dantzig (Gdansk) şi de a construi drumuri extrateritoriale, via coridorul Dantzig, pentru a lega Konigsberg (în Prusia orientală, în prezent Kaliningrad) de restul Germaniei, erau foarte modeste", sublinia colonelul Kovalev în text.

×
Subiecte în articol: externe