x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Rusia pune condiții pentru deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră

UPDATE Rusia pune condiții pentru deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră

20 Mai 2022   •   12:55
UPDATE Rusia pune condiții pentru deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră

Rusia cere ridicarea sancțiunilor economice impuse de statele occidentale pentru a permite accesul Ucrainei în porturile de la Marea Neagră pentru reluarea exporturilor de cereale, scrie Reuters.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, spune că statele occidentale nu pot impunse scanțiuni economice "nebuneşti" și să se aștepte apoi ca Moscova să garanteze aprovizionarea cu alimente.

"Ţara noastră este pregătită să îşi asume toate obligaţiile. Dar aşteaptă, de asemenea, ajutorul partenerilor săi comerciali. În caz contrar, nu are sens: pe de o parte ne pun sancţiuni nebuneşti şi pe de altă parte ne cer să asigurăm aprovizionarea cu alimente. Nu merge aşa, nu suntem idioţi", a declarat acesta pe Telegram.

Reacția sa vine după afirmațiile secretarului de stat american, Antony Blinken, care a acuzat Rusia în Consiliul de Securitate al ONU, că împieducă "aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume", referindu-se la blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, astfel încât 20 de milioane de tone de cereale nu pot fi exportate. 

"Nu mai blocaţi porturile Mării Negre! Permiteţi libera circulaţie a navelor, trenurilor şi camioanelor care transportă alimente în afara Ucrainei. Nu mai ameninţaţi cu suspendarea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte către ţările care vă critică războiul de agresiune", a spus oficialul american.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a respins acuzațiile occidentale. 

"Criza alimentară din lume există de mult timp, iar cauzele sale fundamentale provin dintr-o spirală inflaţionistă, alimentată de costurile în creştere ale asigurărilor, fluxurilor logistice dificile şi speculaţiilor pe pieţele occidentale", a spus diplomatul, atenționând occidentul să nu mai dea vina pe Rusia pentru "toate problemele lumii".

ȘTIRE INIȚIALĂ Anunțul Moscovei vine după ce directorul Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a lansat un apel președintelui Vladimir Putin pentru debolocarea porturilor ucrainene. ''Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!'', a spus acesta.

Viceministrul rus de Externe, Andrei Rudenko, a răspuns cerând ridicarea sancțiunilor occidentale.

''Trebuie nu doar să faceţi apel la Federaţia Rusă, ci şi să priviţi în profunzime întregul complex de motive care au provocat actuala criză alimentară, primul fiind sancţiunile impuse împotriva Rusiei de SUA şi UE, care interferează cu comerţul liber normal, ce cuprinde şi comerţul cu produse alimentare , inclusiv cu grâu, îngrăşăminte şi altele'', a replicat oficialul.

Ucraina este al doilea exportator european de cereale după Rusia, iar blocarea exporturilor va duce la o criză alimentară gravă mai ales în țările din Africa și Orientul Mijlociu. În prezent, livrările se realizează pe cale feroviară prin Polonia și România.
 

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia cereale porturi marea neagră