Forţele de menţinere a păcii din Rusia, R. Moldova şi autoproclamata republică transnistreană efectuează exerciţii comune de interoperabilitate în zilele de 24 şi 25 martie, a anunţat miercuri şeful contingentului rusesc de menţinere a păcii în Transnistria.
"Principalul scop al manevrelor este de a îmbunătăţi interoperabilitatea forţelor de menţinere a păcii din Rusia, Moldova şi Transnistria", a declarat pentru agenţia RIA-Novosti, colonelul Anatoli Zverev.
Exerciţiile se vor desfăşura la punctele de control din apropierea unuia din podurile peste Nistru, râu care desparte Republica Moldova de regiunea separatistă transnistreană.
RIA-Novosti aminteşte că Transnistria a fost considerată zonă de "conflict îngheţat" de la "scurtul război din 1992 care a fost punctul culminant al tensiunilor dintre Chişinău şi Tiraspol după destrămarea Uniunii Sovietice".
Mediatori ai conflictului sunt Rusia, Ucraina şi OSCE, iar UE şi SUA au statut de observatori. Actualele forţe de menţinere a păcii sunt alcătuite din 402 militari ruşi, 492 transnistreni, 355 moldoveni şi 10 observatori ucraineni. În autoproclamata şi nerecunoscuta republică transnistreană aceste trupe supraveghează 15 puncte de control.
Potrivit RIA-Novosti, "tensiunile din regiune s-au inflamat uşor la scurt timp după ce patru partide prooccidentale au pus capăt celor opt ani de conducere comunistă în Moldova prin formarea, în septembrie anul trecut, a unui guvern de coaliţie care sprijină deschis unificarea cu România şi legături mai strânse cu Vestul". Agenţia rusă adaugă că "noua conducere moldoveană a cerut retragerea trupelor ruseşti din ţară şi înlocuirea actualei operaţiuni de menţinere a păcii cu o misiune multinaţională având mandat internaţional". La rândul ei, Transnistria a cerut Rusiei să-şi mărească la 2.400 de oameni contingentul "pe fondul îngrijorărilor că Moldova ar putea încerca să readucă sub conducerea ei regiunea separatistă, printr-o intervenţie militară", precizează RIA-Novosti. Agenţia mai aminteşte că "discuţiile cu privire la viitorul Transnistriei în formatul «cinci plus doi» (Rusia, Ucraina, OSCE, R. Moldova, Transnistria, plus SUA şi UE ca observatori) sunt îngheţate din februarie 2006". Tiraspolul "insistă pentru independenţă şi chiar integrarea în Rusia, în timp ce Chişinăul este dispus să ofere doar autonomie Transnistriei în cadrul Moldovei", arată, în final, RIA-Novosti.