Uniunea Europeană și Statele Unite nu au o poziție comună în privința Rusiei, a declarat, ieri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, după prima întrevedere oficială avută la Bruxelles de liderii blocului comunitar cu președintele american, Donald Trump. Există însă consens într-o serie de alte subiecte-cheie, a spus Tusk.
Pe fondul protestelor de stradă față de sosirea sa la Bruxelles, șeful Casei Albe, Donald Trump, a fost primit pe covorul roșu la sediul Uniunii Europene de cei doi lideri ai blocului comunitar, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „În timpul întâlnirii cu preşedintele Trump, am discutat despre politică externă, securitate, schimbări climatice şi relaţii comerciale. Sentimentul meu este că am convenit asupra multor subiecte. În primul rând, în ceea ce priveşte combaterea terorismului şi sunt sigur că nu trebuie să explic de ce. Dar, unele probleme rămân deschise, între acestea figurând climatul şi comerţul. Şi, nu sunt 100% sigur că putem spune astăzi că avem o opinie comună despre Rusia, deşi atunci când vine vorba despre conflictul din Ucraina se pare că avem aceeaşi abordare", a precizat Tusk, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Consiliului European. Cele mai importante subiecte ale întrevederii dintre cei doi Donald și Juncker au fost, de altfel, respectarea Acordului de la Paris, din 2016, privind schimbările climatice şi promovarea unor tratate comerciale multilaterale.
Întâlnire cu limbaj farmaceutic
„Principalul meu mesaj către preşedintele Trump a fost că valorile fundamentale occidentale, cum ar fi libertatea, drepturile omului şi respectul pentru demnitatea umană oferă cooperării şi prieteniei noastre cea mai profundă semnificaţie. Cel mai important obiectiv astăzi este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori, şi nu doar a intereselor. Valorile şi principiile în primul rând - asta ar trebui să spunem noi, Europa şi America", a adăugat Tusk. Celor trei lideri li s-au alăturat, ulterior, într-o reuniune extinsă, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Prima întrevedere a lui Donald Trump cu șefii instituțiilor europene a durat în jur de o oră și jumătate.
Deși, în timpul campaniei prezidențiale, etichetase Bruxelles-ul drept „un fund de lume”, descrisese NATO ca fiind o organizație „depășită” și aplaudase îndelung victoria taberei Brexit, Trump s-a repliat după alegerea sa, dând de înțeles că nu vrea să-i abandoneze pe aliații europeni.
În pofida asigurărilor primite din partea Casei Albe, mulți lideri europeni continuă să fie sceptici în legătură cu modul în care UE va coopera cu Trump. Neliniștea europenilor a fost alimentată de câteva numiri controversate în rândul noii administrații americane, precum și de restricțiile de călătorie contra musulmanilor, impuse de SUA, care au atras critici vehemente din partea unor lideri UE. Trump urma să participe, tot ieri, la primul său summit NATO.