Rusia a admis, lucru rar întâlnit la Moscova, că a încălcat legile ucrainene când a încercat să transporte rachete de croazieră în afara bazei navale ruseşti Sevastopol de la Marea Neagră.
În cursul lunii iulie, poliţia ucraineană a blocat plecarea din bază a un convoi de camioane militare ruseşti încărcate cu rachete, prin oraşul ucrainean Sevastopol, incident ce a deteriorat şi mai mult relaţiile, deja tensionate, dintre cele două foste republici sovietice. "Ne-a fost adus la cunoştinţă că s-au înregistrat încălcări ale acordurilor de bază privind Flota rusă a Mării Negre de la Sevastopol (...) În opinia noastră, încălcările sunt grave. Cei vinovaţi vor fi aspru pedepsiţi", a declarat comandantul naval, amiralul rus Vladimir Vâsoţki, citat de RIA Novosti.
Aflat duminică la Sevastopol pentru a celebra Ziua Marinei,Vâsoţki a recunoscut că documentaţia necesară aprobării (de către partea ucraineană a) deplasării convoiului (în afara bazei ruseşti) nu a fost întocmită corespunzător.
Moscova deţine cu chirie o bază pentru Flota Mării Negre la Sevastopol, port al peninsulei Crimeea, populată în principal de etnici ruşi. Statutul bazei a fost un măr al discordiei în relaţiile ruso-ucrainene încă de la independenţa Ucrainei în 1991.
Ucraina, care s-a angajat pe traiectoria strângerii relaţiilor cu Occidentul şi al cărei preşedinte, Viktor Iuşcenko, presează NATO pentru admiterea ţării sale în Alianţa Nord-Atlantică, vrea ca Rusia să-şi închidă baza navală de pe teritoriul ucrainean în 2017, la data expirării acordurilor existente.
Rusia consideră extinderea graniţelor NATO către frontierele sale drept o ameninţare la propria securitate şi s-a simţit deranjată de exerciţiile comune Ucraina-NATO de la sfârşitul lui iulie 2008 din Marea Neagră. Luna următoare tensiunile bilaterale au crescut din nou, când Rusia şi-a trimis navele de luptă de la baza din Sevastopol împotriva statului caucazian ex-sovietic Georgia, în timpul războiului ruso-georgian de cinci zile (7 - 12 august 2008). Iuşcenko a sprijinit Georgia în acest conflict.
Cele două state s-au acuzat la acea vreme reciproc într-o serie de incidente legate de aceeaşi bază rusească, având reţineri în a-şi asuma vreo vină.
Relaţiile lor au mai fost otrăvite şi de disputele din jurul furnizării de gaz rusesc către Ucraina şi de tranzitul aceleiaşi resurse energetice spre Uniunea Europeană.
Citește pe Antena3.ro