x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia refuză ajutorul Japoniei pentru insulele Kurile

Rusia refuză ajutorul Japoniei pentru insulele Kurile

08 Aug 2009   •   00:00

Rusia a anunţat că renunţă la ajutorul umanitar pe care Japonia îl trimitea locuitorilor din insulele Kurile de Sud, obiect al unui diferendum teritorial între Moscova şi Tokyo, potrivit AFP.



Ministerul rus al Afacerilor Externe a informat Ambasada Japoniei de la Moscova că Rusia a decis să înceteze să accespte ajutorul japonez acordat de la începutul anilor 1990, potrivit unui comunicat al diplomaţiei ruse. "Nu mai există necesitatea unui astfel de ajutor", motivează textul citat de Agerpres.

Acest refuz constituie o reacţie a Rusiei la adoptarea unei legi de către Parlamentul japonez care afirma, la începutul lunii iulie, suveranitatea Japoniei asupra a patru insule ale Arhipelagului Kurilelor, lege pe care Moscova a declarat-o "inacceptabilă". Aceste insule sunt denumite Teritoriile din Nord de către Japonia şi Kurilele de Sud de către Rusia.

În 18 august 1945, la trei zile după ce Japonia îşi anunţase capitularea, URSS a atacat Arhipelagul Kurilelor pentru a-l anexa, inclusiv cele patru insule din sud care nu aparţinuseră niciodată Rusiei. Acest diferend teritorial a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace formal între Tokyo şi Moscova.A

×
Subiecte în articol: externe