x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia refuză să recunoască deciziile viitorului Summit umanitar mondial de la Istanbul

Rusia refuză să recunoască deciziile viitorului Summit umanitar mondial de la Istanbul

13 Mai 2016   •   21:52
Rusia refuză să recunoască deciziile viitorului Summit umanitar mondial de la Istanbul

Rusia a anunţat Naţiunile Unite că nu se va considera legată de deciziile viitorului Summit umanitar mondial prevăzut a avea loc pe 23 şi 24 mai, la Istanbul, transmite AFP.

Într-o scrisoare adresată secretariatului ONU, citată vineri de AFP, Moscova critică demersurile în perspectiva summitului şi îşi exprimă ''profunda decepţie'' privind faptul că sugestiile părţii ruse nu au fost luate în considerare.

Rusia regretă mai ales faptul că deciziile care ar urma să fie luate la summit ''includ obligaţii pe termen lung fără ca statele membre să îşi poată prezenta individual poziţiile sau observaţiile''.

''Date fiind aceste circumstanţe îngrijorătoare, delegaţia noastră nu este dispusă să semneze niciunul dintre aceste angajamente'', se mai arată în scrisoarea citată.

Rusia va participa la reuniune doar cu o delegaţie de rang inferior.

Moscova susţine regimul de la Damasc condus de Bashar al-Assad, în timp ce Turcia ajută opoziţia înarmată siriană.

Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a respins criticile Rusiei, afirmând că ''summitul este rezultatul a trei ani de consultări, inclusiv cu statele membre'' ale forului internaţional.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, speră că ''Rusia îşi va juca deplin rolul la acest summit'', a adăugat Dujarric.

Potrivit Naţiunilor Unite, cel puţin 80 de ţări vor participa la acest prim summit umanitar mondial, însă doar 45 dintre ele vor fi reprezentate de şefi de stat sau de guvern.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Rusia summit istanbul turcia