Submarinele nucleare din clasa "Akula", cele mai mari din lume, simboluri ale razboiului rece, vor ajunge piese de schimb. Doua dintre aceste aparate, Arhanghelsk si Severstal, vor fi reciclate pana in 2020, iar Dmitri Donskoi va continua sa participe la programul de testare a rachetelor Bulava.
Ideea renuntarii la aceste submarine, lungi de 172 de metri si avand o inaltime de 23 de metri, nu a intrunit unanimitate printre experti. Unii au salutat planul, apreciind ca utilizarea unor asemenea giganti este, in conditiile actuale, o adevarata nebunie. Altii au sustinut ca, dimpotriva, scoaterea lor din uz ar fi o absurditate.
"Submarinele din categoria 941 arata monstruos, iar costurile de intretinere sunt exorbitante, a explicat Konstantin Makienko, director al Centrului de analize strategice si tehnologii. Iata de ce, in pofida puterii sale, nici Uniunea Sovietica nu a putut construi decat sase asemenea masini, desi Akula au fost gandite, initial, drept raspuns la submarinele americane Ohio, al caror numar a atins 20, ele fiind concepute pentru rachetele de la acea data", a continuat expertul.