x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia şi Georgia se luptă-n aer

Rusia şi Georgia se luptă-n aer

de Sînziana Stancu    |    22 Apr 2008   •   00:00

RĂZBOIUL AVIOANELOR-SPION
Un incident aparent minor, cu un avion-spion georgian distrus "din greşeală”, de către Rusia, pe un teritoriu georgian separatist, a declanşat un conflict diplomatic ce riscă să ia proporţii.



RĂZBOIUL AVIOANELOR-SPION
Un incident aparent minor, cu un avion-spion georgian distrus "din greşeală”, de către Rusia, pe un teritoriu georgian separatist, a declanşat un conflict diplomatic ce riscă să ia proporţii.


Ministerul de Externe de la Tbilisi a anunţat ieri că l-a convocat deja pe ambasadorul rus,, să dea explicaţii despre distrugerea avionului-spion georgian, deasupra Abhaziei, de către un avion rus, informează Reuters. Cu o zi înainte, doborîrea aparatului fusese revendicată de forţele separatiste abhaze. Ieri însă, comandantul forţelor aeriene georgiene, comandantul David Nairaşvili, acuza direct Rusia. " La 20 aprilie, un avion rus Mig-29 a doborît un avion fără pilot, care făcea o misiune de recunoaştere în teritoriul georgian”, a declarat Nairaşvili, adăugînd că "este absolut ilegală prezenţa unui avion rus” în acea zonă. Armata georgiană a dat publicităţii, tot ieri, imagini luate cu o cameră de filmat aflată la bordul avionului-spion, în care un aparat rusesc lansa o rachetă în direcţia avionului georgian. Maui mult, radarele arătau că avionul rusesc decolase de la o bază din Abhazia.


PERPLEX. Moscova a negat incidentul. "Prostii, ce să facă un avion de luptă rus pe teritoriul georgian?”, a fost răspunsul unui purtător de cuvînt al armatei ruse. Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat "perplex” de survolarea unei "zone de conflict” de către un avion fără pilot georgian, în cursul unei convorbiri pe care a avut-o cu omologul său georgian, Mihail Saakaşvili. Într-un comunicat al preşedinţiei georgiene se arată că iniţiativa de a avea o discuţie despre acest incident cu omologul său rus i-a aparţinut preşedintelui georgian. "A fost o discuţie dificilă. I-am cerut şefului statului rus ca aceste atacuri agresive asupra Georgiei să înceteze imediat”, a declarat Saakaşvili. Şi mai confuză a fost însă declaraţia ministrului georgian al apărării, Temur Iakobaşvili, care confirmase, imediat după incident, că un avion fără pilot explodase deasupra Abhaziei, dar negase că ar aparţine forţelor georgiene. " Armata noastră nu are asemenea avioane, după cum nici armata abhază nu are”, declara, duminică, Iakobaşvili.

×
Subiecte în articol: externe avion