x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia și Ucraina condamnă la unison discursul președintelui CIO la G20, din rațiuni diferite

Rusia și Ucraina condamnă la unison discursul președintelui CIO la G20, din rațiuni diferite

17 Noi 2022   •   20:00
Rusia și Ucraina condamnă la unison discursul președintelui CIO la G20, din rațiuni diferite
Sursa foto: Hepta

Discursul lui Thomas Bach de la summitul G20 de la Bali, când a cerut ca sportul să nu fie folosit din motive politice, a fost atacat atât în Rusia, cât și în Ucraina, însă fiecare parte a interpretat diferit poziția președintelui Comitetului Internațional Olimpic.

Olga Saladukha, medaliată cu aur la triplu salt la Campionatul Mondial din Ucraina, și vicepremierul rus, Dmitri Cernîșenko, au criticat discursul președintelui Comitetului Internațional Olimpic (CIO) adresat liderilor mondiali.

Temerea în Ucraina este că acesta a fost un alt pas al lui Bach pentru a anunța în curând că atleților ruși și belaruși, împiedicați în prezent să concureze la nivel internațional, li se va permite să participe sub o formă sau alta la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.

Dar în Rusia, Cernîșenko a afirmat că este vorba despre "o încercare de a acoperi acte în curs de desfășurare și clare motivate politic din partea CIO".

Bach le-a spus liderilor din principalele țări economice ale lumii, inclusiv ministrului rus de externe Serghei Lavrov, că "sportul olimpic are nevoie de participarea tuturor sportivilor care acceptă regulile, chiar și mai ales dacă țările lor sunt în conflict sau în război".

Lavrov a părăsit reuniunea la scurt timp după discursul lui Bach și era deja în drum spre casă, la Moscova, când Rusia a lansat cel mai mare val de atacuri cu rachete asupra orașelor ucrainene de la începutul războiului, în februarie.

"Președintele CIO, Thomas Bach, s-a pronunțat fără echivoc în favoarea revenirii rușilor și bielorușilor pe arenele sportive internaționale", a scris Saladukha, campioană mondială în 2011 și medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012, pe pagina sa de Instagram.

"Sub tunul bombardamentelor în masă asupra orașelor și satelor ucrainene.

"Când sute de rachete au fost trase asupra țării noastre, au fost lovite clădiri rezidențiale și facilități de infrastructură critică.

"Poate că ar fi oportun ca domnul Bach să vină la Kiev într-una din acele zile.

"Și să vadă singur cât de "iubitori de pace" sunt rușii.

"Atunci ar înțelege că sportul mondial nu poate exista în afara bunului simț, în afara principiilor olimpice, în afara respectării dreptului internațional."

Saladukha, în vârstă de 39 de ani, în prezent membru al Parlamentului ucrainean, a făcut apel la autoritățile din Ucraina să se mobilizeze împotriva tendinței de a permite sportivilor din Rusia și Belarus să concureze la Paris 2024.

"Cred că ministerul relevant și CNO (Comitetul Național Olimpic) ar trebui să formeze imediat o poziție consolidată cu privire la declarația odioasă a lui Thomas Bach și să facă apel la comunitățile sportive din alte țări să se unească cu Ucraina", a scris ea.

"Ucraina nu va fi niciodată de acord cu "reabilitarea" sportivilor ruși și belaruși în timp ce rachetele lor cad pe capetele noastre, în timp ce oamenii noștri sunt uciși, în timp ce stadioanele noastre sunt distruse, în timp ce piciorul unui soldat inamic ne calcă pământul."

Chernyshenko, președinte și director executiv al Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă din 2014 de la Soci, a interpretat discursul drept o justificare a CIO de a refuza Rusiei posibilitatea de a concura în sportul internațional.

"Declarația șefului Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, din timpul reuniunii G20, în care a afirmat că sportul internațional nu ar trebui să devină un instrument pentru atingerea obiectivelor politice, este departe de a fi sinceră", a declarat el pentru insidethegames.

"Prestația lui Bach la G20 este puțin mai mult decât o fațadă, o încercare de a ascunde actele în curs de desfășurare și clar motivate politic ale CIO.

"Absența oricăror propuneri concrete ale CIO pentru a asigura aplicarea acestei revendicări în timpul reuniunii G20 este o dovadă directă a acestui lucru.

"În mai puțin de un an, datorită lui Bach și altor funcționari, sportivii ruși au fost suspendați de la toate competițiile internaționale posibile, iar sportivilor paralimpici nu li s-a permis să participe la Jocurile [de iarnă] de la Beijing, când majoritatea dintre ei ajunseseră deja în China pentru antrenament.”

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina g20 sport